Den misstänkte gärningsmannen uppger att han "råkade" knivhugga sitt offer. Foto: PolisenDen misstänkte gärningsmannen uppger att han "råkade" knivhugga sitt offer. Foto: Polisen
Den misstänkte gärningsmannen uppger att han "råkade" knivhugga sitt offer. Foto: Polisen
Här, utanför gamla Konsum i Kristinehamn, blev den äldre mannen överfallen när han var på väg hem från Netto med matkassarna i handen. Foto: PolisenHär, utanför gamla Konsum i Kristinehamn, blev den äldre mannen överfallen när han var på väg hem från Netto med matkassarna i handen. Foto: Polisen
Här, utanför gamla Konsum i Kristinehamn, blev den äldre mannen överfallen när han var på väg hem från Netto med matkassarna i handen. Foto: Polisen
Kniven som gärningsmannen ska ha gått till attack med. Foto: PolisenKniven som gärningsmannen ska ha gått till attack med. Foto: Polisen
Kniven som gärningsmannen ska ha gått till attack med. Foto: Polisen

Äldre man knivhöggs vid Konsum – för en telefon

Publicerad

När den äldre, sjuke herren var på väg hem med matkassarna i händerna blev han brutalt överfallen av en rånare utanför Konsum i Kristinehamn.

Han blev huggen i maggen och ryggen innan knivmannen tog hans telefon och flydde därifrån – och svävade länge mellan liv och död.

– Gubbjävel, hade han sagt till mig, säger den äldre mannen i förhör.

Det var länge oklart om den 71-årige mannen skulle överleva attacken som skedde utanför gamla Konsum i Kristinehamn – skadorna han ådrog sig var enligt åtalet livshotande.

Han fick dem en morgon i slutet av februari i år, efter att han varit och handlat på Netto i värmländska Kristinehamn. På väg därifrån, när han befann sig på en parkering utanför gamla Konsum, stötte han på en man i 35-årsåldern.

 

LÄS MER: Äldre man livshotande skadad efter knivattack

 

Han – som var beväpnad med kniv och knogjärn – ska ha rånat den äldre, sjuke herren som kom gåendes.

– Gubbjävel, hade han sagt till mig. Det var allt en stolle alltså, säger offret i förhör.

"Hade tur som inte dog"

Han blev huggen i magen och i ryggen av gärningsmannen, som enligt åklagaren Linda Karlsson visade både en särskild hänsynslöshet och en särskild råhet.

– Han hade en väldig tur som inte dog. Han hittades och fick hjälp med en gång, säger Linda Karlsson till NWT.

Rånaren ska ha fått med sig offrets väska, i vilken det låg en telefon, från platsen. Några timmar senare ska han ha dykt upp igen – på Coop. Polisen fick in rapporter om en "mycket våldsam snattare" som dessutom slagit till butikschefen i ansiktet när denne försökte gripa honom.

Erkänner delar av attacken

Den misstänkte mannen nekade länge till brott, men har senare gjort vissa medgivanden.

– Men nu erkänner han att han rånat mannen och i samband med det råkat knivhugga honom. Han erkänner därför rån, men inte försök till mord, säger åklagaren Linda Karlsson till NWT.

Mannen åtalas nu för mordförsök, grovt rån och ringa narkotikabrott. Han åtalas dessutom för bland annat snatteri och stöld. Han ska ha slagit sönder ett kontorsutrymme på Coop där han placerades i väntan på polisen.

Dessutom ska han ha stulit en projektor som tillhörde Kristinehamns kommun.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER