Kvinna död – sonen misstänks för mord

Kvinnan hittades nedgrävd i Strömstad.
Foto: Mikael Berglund
En anhörig till kvinnan misstänks ha mördat henne. Enligt uppgift till GT handlar det om mor och son.
Foto: MIKAEL BERGLUND
Mannen har erkänt att han dödat kvinnan, men nekar brott.
Foto: MIKAEL BERGLUND

Mordet i Strömstad handlar om ett familjedrama.

Den som mördats är en kvinna i 70-årsåldern och mannen som gripits misstänkt för mordet är en man i 35-årsåldern som är anhörig till mordoffret, meddelar åklagarmyndigheten.

Enligt uppgifter till GT handlar det om mor och son, något som polisen inte vill bekräfta.

Mannen ska ha erkänt att han dödat kvinnan, men nekar till brott.

Det var i fredags kväll som polisen larmades till en adress i Strömstads kommun. 

Initiala uppgifter talade om att den mördade ska ha varit nedgrävd intill en fastighet, detta har dock inte bekräftats av polis. Däremot har man gått ut med uppgiften att kroppen påträffades utomhus.

En man greps redan under fredagskvällen i anslutning till den aktuella fastigheten. Enligt uppgifter till Aftonbladet så är det mannen själv som har slagit larm till polisen och berättat vem han dödat. Uppgifter som polisen inte bekräftar.

Uppgifter: De inblandade är mor och son

Den misstänkta mannen, som är i 35-årsåldern, har i förhör medgett de faktiska omständigheterna att han har dödat kvinnan, men han förnekar brott. 

De inblandade ska vara mor och son, enligt uppgifter till GT från personer som bor i närområdet.

Uppgifter som Jenny Widén, polisens presstalesperson i Region Väst, inte vill bekräfta:

– Det kommenterar vi inte. Vad jag kan säga är att misstänkte mördaren och offret är nära anhöriga och att hon är i 70-årsåldern och han i 35-årsåldern.

Den misstänkte har fått en offentlig försvarare.

"Norsk medborgare"

Advokat Peter Ekelund försvarar den misstänkte mannen.
Foto: Björklund Ekelund Advokatbyrå

Det är advokat Peter Ekelund som ska försvara mannen.

Hur ställer sig din klient till anklagelserna?

– Jag kan inte säga så mycket om det. Jag ska träffa honom igen i eftermiddag. Det är sannolikt att det blir en framställan om häktning under eftermiddagen eller i morgon. Jag har träffat honom kort i går och ytterligare i dag, säger Peter Ekelund, mannens offentliga försvarare.

– Han är norsk medborgare, i 35-årsåldern, fortsätter Eklund

Hur mådde han när du träffade honom i går?

– Ingen normal människa mår bra av att sitta i en arrest. Men det fungerade när jag träffade honom.

Utanför tätorten

Mordet har skett i eller i anslutning till en fastighet i Strömstads kommun, den nordligaste i Bohuslän, söder om tätorten.

Familjen, där en nu mördats och en annan är misstänkt för mord, bodde avskilt och ska ha haft minimal kontakt med grannar, enligt uppgifter till GT.

– De höll sig för sig själva, man såg nästan aldrig till dem, säger en uppgiftslämnare.

Strömstad är i första hand ett sommarparadis och här vimlar av exklusiva fastigheter. Huset där tragedin inträffat är dock nedslitet, uppger GT:s fotograf som varit på plats. Fastigheten används i första hand som fritidsbostad av den norska familjen.

Den gripne mannen är skriven i Oslo.

Helikopter på plats

Under söndagen finns gott om polisavspärrningsband runt fastigheten – dock ingen polisiär aktivitet. Däremot ska det ha varit mycket aktivitet under hela lördagen. Närboende observerade då bland annat en polishelikopter som cirkulerade i över mordplatsen.

– Vi avvaktar den tekniska bevisningen och nya förhör, säger jourhavande förundersökningsledare Lars Ström under söndagsmorgonen.

Jenny Widén, polisens presstalesperson i Region Väst, säger under söndagsmorgonen att polisen är klar med den tekniska undersökningen på mordplatsen.

– Nu avvaktar vi resultaten av den och så får vi vänta in resultatet av obduktionen vilket dröjer, ungefär en vecka brukar det handla om. Sen håller vi fortsätta förhör med den gripne och fortsätter utredningen med att prata med andra som kan ha information, säger Jenny Widén. 

Starkare graden

Den gripne mannen är på sannolika skäl, den starkare graden, misstänkt för mordet, uppger polisen i pressmeddelandet.

Senast klockan 12 på tisdag ska åklagare fatta beslut om en eventuell häktningsframställan.

Ärendet leds nu av en jouråklagare som inte uttalar sig för medier.

– I morgon måndag kommer en åklagare på kammaren i Uddevalla att ta över ärendet, berättar Annika Collin, pressansvarig på åklagarmyndigheten.

Kan ni kommentera uppgiften om att mordoffret ska ha varit nedgrävd? 

– Nej, det gör vi inte på grund av förundersökningssekretessen.


Flera spektakulära brott i Strömstad

Flera uppmärksammade mordfall har kopplingar till Strömstads kommun de senaste åren. Det mest omskrivna är det på Holger Algdal. Hans styckade kropp hittades i september 2013 av dykare utanför Saltö bara några kilometer fågelvägen från helgens mord på kvinnan i 70-årsåldern. Algdal hade avtjänat ett fängelsestraff efter att mördat sin fru på en parkeringsplats, men mördades alltså själv sedan han släppts fri. Ingen mördare är gripen.

Ett annat ouppklarat mord är mysteriet kring den så kallade "Näsingemannen". En ännu inte identifierad mans skelett  hittades i lilla Näsinge norr om tätorten i Strömstads kommun i augusti 2014. Nyligen gick utredarna ut på nytt och bad om tips i fallet.

I september 2015 knivskars en man till döds i en lägenhet i tätorten. Inte heller detta mord har klarats upp eftersom hovrätten friade den huvudmisstänkta för ett drygt halvår sedan.