Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äldre kvinna lurad på 700 000 kronor

En äldre kvinna i Göteborg har förlorat 700 000 i ett telefonbedrägeri.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

En bedragare, som utgav sig för att ringa från Transportstyrelsen, har under tisdagen tillskansat sig en stor summa pengar från en en kvinna i 80-årsåldern.

Under dagen har 700 000 kronor försvunnit från kvinnans konto, uppger polisen.

– Förmodligen är det pengar som hon inte kommer få tillbaka, säger Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion i Göteborg. 

En äldre kvinna i Göteborg har under tisdagen fått ett telefonsamtal från en man som utgav sig för att ringa från Transportstyrelsen. 

Mannen ska ha uppgett att kvinnan betalt in avgifter till myndigheten två gånger och att hon nu skulle få tillbaka det överskridande beloppet. På så sätt förmådde han kvinnan att lämna över sina bankuppgifter. 

Men några pengar har kvinnan inte fått. Däremot har det under dagen försvunnit en stor summa från hennes konto. Totalt rör det sig om 700 000 kronor, uppger polisen.

Polisens råd: Ifrågasätt

Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion i Göteborg, är väl bekant med tillvägagångssättet.

– Man kan utge sig för att ringa från en myndighet eller en bank, det varierar, och så klär man sitt ärende i olika skrud för att det ska bli så trovärdigt som möjligt. Själva förfarandet är det vi kallar för phishing, och där mottagaren av samtalet förmås göra vissa saker eller lämna ifrån sig vissa uppgifter.

Äldre personer, som ibland har bristande kunskaper kring nättransaktioner och teknik, är enligt Lindegren särskilt utsatta. Hans viktigaste råd är att ifrågasätta den som ringer.

– Kontakta bolaget eller myndigheten som personen säger sig ringa från. Ring på ett telefonnummer som du själv tar reda på. Och du ska aldrig bekräfta något med ditt bank-ID eller lämna ut någon form av kod över telefon.

Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion i Göteborg.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Svårt att få ersättning

Chansen att få tillbaka de pengar som man blivit av med i ett phisingbedrägeri, bedömer Magnus Lindegren som liten.

– Eftersom det inte rör sig om en plötslig oförutsedd händelse brukar inte försäkringsbolagen ha någon vilja att hjälpa dig. 

Det är svårt att veta om kvinnan som lurats på 700 000 kronor kommer att få någon ersättning eller inte, menar Lindgren, men tillägger:

– Förmodligen är det pengar som hon inte kommer få tillbaka.