Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andra dödsfallet i Sverige av corona

Expressen TV sänder direkt.
Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE/TT
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har fått sitt andra dödsfall till följd av coronaviruset.

Det är en kvinna i 85-årsåldern, som varit smittad, som avlidit.

– Hon har legat inne i några dagar och försämrats, säger Per-Olof Hansson, chefläkare vid Sahlgrenska. 

En kvinna i 85-årsåldern som varit smittad med coronaviruset har dött. Kvinnan, som var hemmahörande i Västra Götalandsregionen, vårdades sedan en tid tillbaka på infektionskliniken vid Östra sjukhuset i Göteborg. 

– Hon har legat inne i några dagar och försämrats, säger Per-Olof Hansson, chefläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Sahlgrenska bekräftade dödsfallet under lördagsmorgonen. 

– Jag vill inte gå in på övrig sjukdomsbild av hänsyn till sekretessen, men hon gick bort till följd av luftvägsinfektionen, säger Per-Olof Hansson, chefläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Kvinnan vårdades på infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Låg på sjukhus i några dagar

Under lördagsmorgonen kommunicerade Sahlgrenska ut att kvinnan också hade ”andra komplicerade sjukdomar”. En anhörig berättar att kvinnan hade åldersrelaterad diabetes, men att hon i övrigt var pigg och aktiv innan hon insjuknade och Per-Olof Hansson är tydlig med att det är coronaviruset som är den bakomliggande orsaken. Exakt hur den äldre kvinnan smittades är dock oklart.

– Det var infektionen som gjorde att hon gick bort, säger Per-Olof Hansson.

Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregioner, konstaterar att äldre personer är särskilt utsatta och i riskgruppen för att smittas av coronaviruset.

– Det här tragiska stärker vår inriktning som vi haft: Att skydda de äldre, säger Peter Ulleryd.

Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: HENRIK JANSSON

Han fortsätter:

– Sjukvården måste ta hand om de som är riktigt sjuka och inte provta unga friska människor med milda symptom. Är man ung eller medelålders och har i första hand milda symtom ska man i första hand se till att inte smitta andra. Man ska hålla sig isolerad hemma med stöd av anhöriga och vänner, och så får man leva med att man inte vet om det är en influensa, förkylning eller annan infektion som man haft.

Andra dödsfallet i Sverige

Dödsfallet är det andra i Sverige med coronakopplingar. Det första bekräftades tidigare i veckan, när en smittad person i övre 70-årsåldern dog på intensivvårdsavdelningen på Huddinge sjukhus.

– Det var tyvärr inte helt oväntat att vi förr eller senare skulle få ett dödsfall, men det är givetvis oerhört ledsamt. Nu går våra tankar till den avlidnes vänner och familj, säger Peter Ulleryd.

Chefläkaren Per-Olof Hansson berättar att ytterligare några personer vårdas på infektionskliniken på Östra sjukhuset, smittade av coronaviruset.

– Vi har enstaka patienter inneliggande, men ingen som vi just nu betraktar som allvarligt sjuk även om det kan ändra sig snabbt. Vi har inga konstaterade fall på andra avdelningar och inga fall bland personalen, säger han.

Samtidigt uppger Göteborgs-Posten att det finns 21 nya konstaterade fall av coronasmitta i Västra Götalandsregionen under lördagen.

Hör socialminister Lena Hallengren, Anders Tegnell och coronadrabbade Kjell berätta.