Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

72-åringen erkänner: Skar sin man till döds

Dagens tre största inrikesnyheter
Foto: robert betzehag

Med en kniv ska den 72-åriga kvinnan ha skurit sin rullstolburna man i handleden så att han förblött.

Kvinnan – som nu åtalas – erkänner att hon tagit livet av sin make, men förnekar mord. 

– Hon ser det som en barmhärtighetsgärning som hon har utfört, säger kvinnans advokat Tommy Nilsson.

Det var i början av april som polisen larmades till en bostad i Lysekils kommun. Det var hemtjänsten som larmade efter att ha hittat två skadade personer i bostaden. 

Men när polis kom fram till platsen konstaterades att en man dött och en kvinna fördes till sjukhus med lindriga skador. 

Polisen inledde en förundersökning om mord och den 72-åriga kvinnan greps. 

Under måndagen åtalades kvinnan vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för mordet på sin man.

Gifta nästan 50 år

Mannen och kvinnan hade varit gifta i närmare 50 år och deras relation hade varit bra, har kvinnan berättat enligt ett Frivårdsyttrande. Men mannen var sjuk och rullstolsburen och den hjälpen han fick var undermålig, enligt kvinnan.

”Hon säger att hon och maken kommit överens om att avsluta sina liv. De kände sig så kränkande behandlade beträffande makens vårdbehov att de inte såg någon annan utväg”, står det i Frivårdsyttrandet.

– Hon var väldigt missnöjd med hemsjukvården och tyckte att de blev förnedrade. Hon var, och är, riktigt förbannad över det, har kvinnans advokat Tommy Nilsson tidigare sagt till GT.

Nekar till brott

Kammaråklagare Robert Beckard menar att bevisläget är gott.

– Hennes erkännande om vad hon har gjort och inte gjort tillsammans med den övriga skriftliga och tekniska bevisningen pekar ju åt ett håll.

Kvinnan erkänner att hon tagit livet av mannen, enligt Beckard.

– Men däremot så menar hon att det inte ska ses som ett brott utan att det är av barmhärtighetsskäl och att han ville detta. Jag menar att det inte är utrett att han ville detta. Det finns saker som verkar åt både det ena och det andra hållet, säger Robert Beckard. 

– Utgångspunkten är ju självklart att man inte får ta livet av någon annan.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott.

– Hon har samma inställning fortfarande densamma. Att det är ett assisterat självmord. Hon ser det som en barmhärtighetsgärning som hon har utfört, säger kvinnans advokat Tommy Nilsson.

Han menar på att det finns delar i bevisningen som stöder kvinnans förklaring om att mannen ville detta.

– Det är mycket som säger det. Vi får se utgången. I vilket fall som helst så kommer omständigheterna medföra påverkan på påföljden i lindrigare riktning.