Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alarmerande siffror: Var femte förkylning kan vara covid-19

Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare, beskriver ett osäkert och svårtolkat läge.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen i samhället är fortsatt hög.
Foto: STELLA PICTURES/AVALON

Samhällspridningen av coronaviruset ligger fortsatt på en mycket hög nivå, och vad som ligger framför oss går i nuläget inte att svara på. 

Det var budskapet på Västra Götalandsregionens presskonferens under onsdagen.

– Strax under 20 procent av alla tester är positiva, och om det är en representativ siffra så är var femte förkylning nu covid-19, säger Ann Söderström, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under vecka 1 konstaterades 6 836 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 17 procent färre än under vecka 53. 

Pilarna pekar åt rätt håll, men det är alldeles för tidigt att andas ut och slappna av. Det säger Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare, under en presskonferens på onsdagen.

– Vi går in i 2021 under en pågående pandemi och vi har en fortsatt hög samhällspridning. Vi hittar fall i alla våra kommuner, och vi ser hur den här sjukdomen ger ett otroligt lidande, säger Wahlberg, och fortsatte:

– Vi måste därför, var och en av oss, fortsätta följa de råd, rekommendationer och föreskrifter som finns. Det gäller alla, utan undantag.

Thomas Wahlberg tryckte på att vi befinner oss i ett osäkert, skört och svårtolkat läge. Det inte går att förutse vad vi har framför oss, men smittskyddsläkaren försökte samtidigt förmedla hopp och förtröstan.

”Kämpa ett tag till”

– Vi vet inte vad som kommer hända de närmaste veckorna. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här inget som kommer att pågå hur länge som helst. Det kommer att ge sig till slut, och vi får inte glömma bort att vaccinet är här. 

– Det är jätteviktigt att vi inte ger upp i det här läget. Vi måste ge oss till tåls och kämpa ett tag till, och göra allt vi kan för att hålla nere smittspridningen. Det är något som vi alla kan bidra med. 

Ann Söderström, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, beskrev ett ansträngt läge på regionens sjukhus, där så gott som samtliga intensivvårdsplatser är fyllda med covidpatienter.

– Vi är väldigt glada för att vi ser en avmattning nu, men det är alldeles för tidigt att säga att vi har nått en platå. Vi hoppas att det ska gå ner, men då krävs det att samhällsspridningen minskar, säger Söderström.

Ann Söderström, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns ändå positiva indikationer. För närvarande är antalet patienter som skrivs ut fler än de som skrivs in, och jämfört med i våras är överlevanden högre och vårdtiden kortare. 

– Regionerna testar och vaccinerar, men vi vårdar också de som blir allra svårast sjuka och det har vi gjort på ett fantastiskt sätt tack vare medarbetare som sliter väldigt hårt, säger Ann Söderström.

Var femte test är positivt 

I början på december presenterade regionen en corona-prognos där man spådde att smittkurvan skulle minska kraftigt under januari. 

Vid det tillfället vårdades omkring 250 personer för covid 19 på regionens sjukhus. Det är – i bjärt kontrast till prognosen – omkring hälften så många som nu är inlagda.

– Det var väl ingen som hade förväntat sig att den andra vågen skulle bli värre än den första, men vi har fått en ökad smittspridning i hela Sverige och i Eruopa. Varför det blev så är det i grunden ingen som vet, säger Ann Söderström.

Ändå har hårdare restriktioner införts i Sverige. Har de inte gett effekt?

– Det går inte att svara på, eftersom man inte vet vad som hade hänt om vi inte hade infört dem.

I Västra Götalandsregionen genomförs nu omkring 50 000 covidtester per vecka, och resultatet av dem ger en tydlig indikation på hur pass utbredd smittspridningen är. 

– Strax under 20 procent av alla tester är positiva, och om det är en representativ siffra så är var femte förkylning nu covid-19, säger Ann Söderström, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.


LÄS MER: Coronautbrott på sjukhus – se personer miste livet

SE OCKSÅ: