Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akutsjuksköterskorna säger upp sig i protest

Många sjuksköterskor på akutmottagningen på Näl har sagt upp sig på grund av den tuffa arbetssituationen. "Det är beklagligt att duktig personal väljer att sluta", säger Ulf Peter Lundberg som är verksamhetschef på akutmottagningen.Foto: Per Wissing

TROLLHÄTTAN. Allt fler patienter men ingen ökad bemanning - nu har de fått nog. Nästan 20 sjuksköterskor har sagt upp sig från akutmottagningen på Näl sedan i höstas.

– Jag är orolig för mina medlemmar, säger Haide Gårdlind Mellgren, Vårdförbundet.

Arbetssituationen för sjuksköterskorna på akutmottagningen på sjukhuset Näl i Trollhättan har fått 18-19 sjuksköterskor att säga upp sig.

– Det är ett ständigt ökat inflöde patienter. Att ständigt ligga över det normala, att det aldrig går ner - det är jättetufft, säger Haide Gårdlind Mellgren, förtroendevald för Vårdförbundet inom NU-sjukvården.

Trots att problemet varit känt under en lång tid har ingen förbättring skett.

– Arbetsgivaren har försökt att hitta en väg men, vad jag förstår, inte lyckats. Det är jättetufft och frustrerande, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Hon berättar att arbetsmiljöverket varit involverade och man har även lagt upp en handlingsplan.

– Men det har inte varit tillräckligt.

"Försvinner kompetens"

Enligt Haide Gårdlind Mellgren har arbetssituationen påverkat personalens hälsa.

– Man har jobbat så till den milda grad att man har blivit sjuk. Att arbeta så här under lång tid tär på hälsan. Några arbetstagare har gått ner i tid för att orka arbeta.

De som slutar går antingen till andra arbeten inom regionen eller åker till Norge.

– Det försvinner så mycket kompetens. För att kunna fatta snabba beslut, prioritera rätt och dokumentera krävs det att man är trygg i sin yrkesroll. En nyutexaminerad sjuksköterska är inte det, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Några slutar i början på våren men många försvinner lagom till sommaren.

– Vad jag har förstått har de tagit in sjuksköterskor men det tar tid att lära upp sig, det gör man inte på en eftermiddag. Jag är orolig för mina medlemmar, säger hon om hur de ska klara sommaren.

Maria Arup, på presstjänsten på Näl, vet att det är många som slutat på akutmottagningen.

– Men avdelningen har jobbat jättehårt med rekryteringen för att bemanna upp.

Men arbetssituationen är densamma?

– Så ser sjukvården i Sverige ut i dag. Det är en tuff bransch.

Ulf Peter Lundberg, verksamhetschef på akutmottagningen, är dock tveksam till om arbetssituationen är anledningen till att många slutat:

– Det är ganska olika anledningar. Jag vet två som slutat relaterat till det. Jag tror att många vill ha bättre löner eller att de har jobbat här så många år så att de vill testa något annat.

"Det är inte sant"

Han bekräftar dock att allt fler söker sig till akutmottagningen och nämner en 15 procentig ökning på två år.

– Men vi fick ett tillskott med 17 tjänsten i november 2010 så det är inte sant att vi inte ökat på bemanningen under den här perioden. Om det är tillräckligt är svårt att veta.

Även han kan se att det kan bli problem till sommaren. De har bland annat, som en av få avdelningar, fått säkra upp med det dyrare alternativet att ta in personal via bemanningsföretag.

– Verksamheten måste fungera, vi får ta till alla metoder vi kan. Det är bättre än att slita ut vår egen personal och tvinga dem att jobba massa extrapass. Det är som att välja mellan pest eller kolera.