Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akuten: Kom inte hit och testa er

Verksamhetschef Sofia Ekdahl ser ett ökat tryck på akutmottagningen på Östra sjukhuset under den här smittovågen.
Allt fler kommer till akutmottagningen med lindriga symtom för att testa sig för covid–19.
Foto: HENRIK JANSSON

Den senaste veckan har akutmottagningen på Östra sjukhuset varit under extra stor belastning. 

Det eftersom att allt fler med lindriga symtom besöker mottagningen för att testa sig för covid-19, något som har lett till långa köer, trängsel och ökad smittorisk. 

– Det tar mycket av akutmottagningens resurser och man får vänta väldigt länge, säger verksamhetschef Sofia Ekdahl. 

Akutmottagningen på Östra sjukhuset har den senaste veckan sett en stor tillströmning av personer med lindriga luftvägssymtom som vill testa sig för covid–19. I ett inlägg på sociala medier uppmanar nu Sahlgrenska universitetssjukhuset allmänheten att välja andra alternativ för testning.

– Man har egentligen inte något behov av akutmottagningens resurser, men man vill veta vad det är man är drabbad av. Det är helt rimligt, men problemet är att det blir långa köer till akutmottagningen där patienterna står nära varandra. Så det blir en smittorisk också, säger verksamhetschef Sofia Ekdahl.

Utöver lång väntetid riskerar den som kommer till akutmottagningen att ha svårt att ta sig hem. Om testet visar positivt kan man bli sittandes länge utomhus, säger Sofia Ekdahl.

– Då kan du ju inte ta dig hem med allmänna kommunikationsmedel. Som det är just nu så har stan endast en covidtaxi att tillgå och på den kan man få vänta väldigt länge. 

”Enormt ansträngt”

Mottagningen uppmanar nu den som vill ta ett PCR-test att vända sig till andra enheter.

– Regionen har ju god kapacitet för testning och just själva testet är ju ingenting som är akut, säger Sofia Ekdahl.

Under de tidigare smittvågorna fungerade akuten på Östra sjukhuset som pandemiakut där alla infektionspatienter togs emot, men i nu läget finns det även ett stort flöde av vanliga patienter. 

– Det som gör att vi också upplever detta som ett större problem är att vår kapacitet är mer prövad nu när det totala antalet patienter är fler.

Vidare framhäver Sofia Ekdahl att hela sjukhuset har det svårt bemanningsmässigt med en hög korttidsfrånvaro och personal som går på knäna av övertid.

– Sjukhuset som helhet är enormt ansträngt. Folk jobbar väldigt mycket övertid och vi har inte personal att bemanna upp extra vårdplatser på det sättet som vi har haft tidigare vågor. Vi har ett enormt söktryck, så vi har ont om vårdplatser. Läget är väldigt bekymmersamt och oerhört tufft just nu, säger hon.


SE OCKSÅ: