Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akuten i Varberg riskerar 200 000 kronor i vite

Akuten i Varberg riskerar 200 000 kronor i böter.
Foto: BERNDT WENNEBRINK / GT/EXPRESSEN KAMERAPRESS.SE

Akuten i Varberg riskerar 200 000 kronor i böter efter ett beslut från Arbetsmiljöverket.

Enligt verksamhetschefen Jonas Hultgren pågår ett intensivt arbete för att komma till rätta med situationen, rapporterar Hallands Nyheter.

Det var efter en inspektion på akuten i höstas som Arbetsmiljöverket beslutade om ett föreläggande med vite om 200 000 kronor om inte ett visst antal åtgärder genomfördes innan den första mars. 

Arbetsgivarens svar skickades till Arbetsmiljöverket den 27 februari där det stod: ”undertecknade har tagit del av åtgärderna som har vidtagits vid den aktuella kliniken och meddelar härmed att kraven enligt föreläggandet är uppfyllda”. 

Det återstår dock att se om Arbetsmiljöverket anser att åtgärderna är tillräckliga, skriver Hallands Nyheter. 

– Vi går ner på djupet för att komma åt rotorsakerna, det handlar om att lyssna in medarbetarnas upplevelser, säger verksamhetschefen Jonas Hultgren till tidningen.

Vidtagit åtgärder

Enligt Hultgren har akuten utfört ett intensivt arbete tillsammans med Vårdförbundet och skyddsombuden. Det för att förbättra arbetsmiljön.

Vårdförbundet Halland är eniga i att akuten vidtagit åtgärder, men att mer kan göras för att det ska bli så bra som man önskar.

Arbetsmiljöverkets inspektion kom till efter en anmälan från just Vårdförbundet och skyddsombuden. Kritiken handlade bland annat om underbemanning. Personalen hinner inte ta tillräckligt med raster och jobbar över alldeles för mycket, ansåg anmälarna. Anmälan hade föregåtts av en tidigare konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren där den förra parten såg anmälan som det sista steget i samma konflikt, enligt vad Hallans Nyheter tidigare rapporterat.