Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akut blodbrist i Västra Götalandsregionen

Många blodgivare ställer in sina donationer på grund av sjukdom eller tredje dosan vaccin.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Enligt regionen är det svårt att låna blod från andra då det är brist på blod i flera delar av landet.
Foto: KATJA KIRCHER / GEBLOD.NU

Ökad smittspridning av covid-19, influensa och förkylningar har lett till akut blodbrist i regionen. 

Många blodgivare tvingas avboka sina tider och nu eftersöks nya friska blodgivare. 

– Om inte blodlagren fylls på omedelbart kan planerade operationer tvingas ställas in, säger Jan Holgersson, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Flera olika faktorer har lett till att det nu är brist på blod i Västra Götalandsregionen. Förutom att allt fler luftvägssymtom av olika orsaker, rullas den tredje dosen ut, vilket också innebär att man som blodgivare måste pausa sina donationer.  

I ett pressmeddelande skriver nu regionen att man måste få nya friska blodgivare för att fylla upp blodlagren. 

– Blodgivare har gjort hjälteinsatser inför jul och nyår, men mer hjälp behövs. Om inte blodlagren fylls på omedelbart kan planerade operationer tvingas ställas in, säger Jan Holgersson, verksamhetschef Klinisk immunologi och Transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Behövs en påse blod i minuten 

Blodet behövs främst för att hålla i gång akutverksamheten och kunna ha beredskap för trauma- och katastrofläge. Den mest akuta bristen är blodgruppen O positiv men också A positiv ligger på oroande nivåer. 

– Eftersom situationen är liknande på flera orter runtom i landet är det svårt att få blodkomponenter från andra regioner. Det är blodgivare i Västra Götaland som behöver agera, säger Jan Holgersson.

I pressmeddelandet skriver regionen också att det i svensk sjukvård i genomsnitt behövs en blodpåse i minuten. Det behövs bland annat till cancerbehandlingar, operationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som olyckor kan snabbt minska blodlagret. 

Se också: