Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akut behov av ännu fler familjehem i Göteborg

”Det är ju ett väldigt arbete att bygga tillit och att få någon att kunna tänka sig att vara familjehem”, säger socialminister Lena Hallengren (S).Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Bristen på familjehem gör att utsatta barn tvingas bo kvar i familjer de egentligen behöver lämna.

Över 130 barn står i kö i Göteborg. Nu slår staden larm om att situationen är akut.

– Det är ett samhällsansvar, säger Birgitta Harberg, områdeschef i Östra Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Just nu väntar 133 barn i Göteborg på att bli placerade i ett familjehem. Kön är längst i Östra Göteborg.

– Att det är så många barn är rätt alarmerande. Vi har 47 barn i kön, av dem är det nio barn som väntar på släktingplaceringar, säger Birgitta Harberg, områdeschef i Östra Göteborg, till tidningen.

Birgitta Harberg anser att familjehemsvården måste förändras. 

– Det sättet vi bedriver familjehem i dag fungerar inte, vi får ju inga familjehem. Därför tror jag att man måste professionalisera familjehem, att man ser uppgiften som att ta ett arbete. Då tror jag att fler familjer kan tänka sig att vara familjehem under en period i sitt liv, säger hon till tidningen.

Antalet barn i kö till familjehem i Göteborg

Hisingen: 34

Majorna-Linné: 10

Västra Göteborg: 15

Östra Göteborg: 47

Angered: 27

I siffran ingår barn som är tillfälligt placerade i jourhem, hos släktingar eller på HVB-hem i väntan på ett mer permanent familjehem.

Källa: Göteborg stad

”Det är ju ett väldigt arbete att bygga tillit”

Enligt Socialdepartementet är att några av skälen till att det har blivit svårare att rekrytera familjehem att fler kvinnor arbetar i dag samt att familjehemsrollen av många upplevs ha blivit mer krävande.

– Det är en uppgift som socialtjänsten har att arbeta långsiktigt med. Det är ju ett väldigt arbete att bygga tillit och att få någon att kunna tänka sig att vara familjehem, säger socialminister Lena Hallengren (S) till tidningen.

Familjehemsvården har enligt Hallengren förekommit i flera utredningar under årens lopp, men det finns i nuläget inga förslag att förändra den.

– Men det betyder inte att jag som socialminister och många andra inte ser och hör vad som händer. Vi behöver på olika sätt se till att de barn som inte längre kan vara i sin ordinarie familj får stöd och hjälp att vända utvecklingen och att växa upp, säger hon till tidningen.