Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivister demonstrerar för klimatet – med hängsnaror

Kristina Ros är presstalesperson för Extinction Rebellion. På tisdagen ska de utföra en symbolisk aktion för att visa vad som kan hända om klimatkrisen inte tas på allvar.Foto: Privat
På Gustaf Adolfs torg kommer aktivistgruppen Extinction Rebellion utföra sin aktion med snaror, galgar och ”smältande isblock”.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

På tisdagen genomförs en aktion utanför Börshuset i Göteborg i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

Aktivistgruppen Extinction Rebellion kommer hänga snaror runt halsen – för att visa vad som riskerar att hända om politikerna inte tar tag i klimatkrisen.

– Vi anser inte att det räcker att vänta till nästa valdag, klimatkrisen är nu, säger aktivistgruppens presstalesperson Kristina Ros.

Extinction Rebellion är en aktivistgrupp som startade i England 2018 och sedan dess har vuxit till flera lokala grupper runtom i världen. En av dem finns i Göteborg och de har tidigare genomfört flera aktioner som fått allmänheten att höja på ögonbrynen. 

Nu, under tisdagen, är det dags igen. Gustaf Adolfs torg kommer förvandlas till en ”galgbacke” då aktivistgruppen samlas för att på ”smältande isblock” och med snaror runt halsen utföra en performance-aktion. De kommer sedan, med snarorna kvar runt halsen, lyssna på kommunfullmäktiges sammanträde i Börshuset.

Kristina Ros är presstalesperson för Extinction Rebellion. På tisdagen ska de utföra en symbolisk aktion för att visa vad som kan hända om klimatkrisen inte tas på allvar.Foto: Privat

– Vi anser inte att det räcker att vänta till nästa valdag, klimatkrisen är nu. Vi står alla inför ett avgörande ögonblick och politikerna måste våga tala klarspråk och ta klimatkrisen på allvar, säger Kristina Ros, presstalesperson för Extinction Rebellion.

Ni är medvetna om att aktionen kan uppfattas på andra sätt än vad ni tänkt?

– Vi ser det som att den risken så klart alltid kan finnas men jag har själv sett bilder från när aktionen utförs på andra platser och jag avläser det omedelbart som en symbolisk representation av mänsklighetens situation. Vad som kan hända är att vi kan väcka jobbiga känslor hos de som själv varit med om något traumatiskt. Det kommer finnas personer på plats som kan bemöta reaktioner och prata med allmänheten, säger Kristina Ros.

Ordföranden: ”Kan så ett frö”

Att aktionen utförs nu är av flera anledningar. Dels med anledning av det pågående klimatmötet i Madrid.

Dels inför att kommunstyrelsen på onsdagen ska diskutera Göteborgsförslaget om att utlysa klimatnödläge i Göteborg. Förslaget har fått rekordmånga röster (1410 stycken) i den e-petitionstjänst som Göteborgs stad har för att låta medborgare lämna förslag på förändringar till stadens politiker.

Anneli Rhedin är kommunfullmäktiges ordförande och ser positivt på att medborgare gör sin röst hörd.

– Det är en rättighet man har att få säga sitt. Vi lever i ett demokratiskt land och det är bra att man gör det, så länge det går fredligt till väga och det brukar det oftast göra, säger hon.

Hon menar att den här typen av politiska aktioner kan så ett frö till politisk förändring, så länge man har en dialog i frågan.