Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aktivister blockerar hamn i Göteborg – polis på plats

Ett 30-tal aktivister blockerar ingången till Energihamnen i Göteborg under lördagsmorgonen.

Enligt aktivisternas facebooksida handlar det om en protest mot planerna att bygga en fossilgasterminal i hamnen.

– Vi är på plats och bevakar, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Tidigt på lördagsmorgonen samlades ett 30-tal aktivister för att bilda en blockad vid ingången till Energihamnen i Göteborg.

Aktionen är en protest mot en planerad byggnation av en fossilgasterminal i hamnen.

”Genom fredlig civil olydnad kräver de i dag ett stopp för planerna på en ny importterminal för fossilgas i hamnen”, skriver aktivistgruppen på Facebook och berättar vidare att de som samlats är aktivister från flera städer och länder.

Blockerade lastbil

På facebooksidan ser man hur ett antal vitklädda personer blockerar en lastbils framfart genom att sitta samlade på vägen.

Polisen har ryckt ut till platsen.

– Det är någon typ av uppror mot klimatpåverkan och ett 30-tal personer har samlats. Vi har åkt dit för att prata med dem och läget är grönt. Vi för en dialog med dem och ser till att de inte påverkar verksamheten, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Polisen stannar kvar på platsen så länge som demonstrationen pågår.

– Vi stannar kvar och ser till att verksamheten fungerar som den ska. Men demonstrationen kommer vi inte att ingripa mot, givetvis. De har all rätt att genomföra den så länge de inte stör verksamheten, säger Stefan Gustafsson.

Senare under morgonen vidtog polisen ytterligare åtgärder.

”Polisen har genom dialog informerat demonstranterna att polisen kommer att hävda ett sk Pl 24-område (Polislagen) vad det gäller infarten. Det innebär även att den som finns kvar i området som polisen hävdar/informerat om begår brott.”, skriver polisen på sin hemsida.

Ingen person har behövt omhändertas eller gripas i samband med aktionen.