Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivisten Elin stoppade flyg – förvånas av åtalet

Åklagaren uppger för TT att han ännu inte bestämt sig för vilket straff han kommer att yrka på.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Elin Ersson, 21, hindrade utvisningen av en man på ett flygplan som skulle avgå från Landvetter i juli. Nu åtalas hon. Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Händelsen utspelade sig på Landetvetter flygplats.Foto: ALEX LUNGDAHL

I somras stoppade aktivisten Elin Ersson utvisningen av en afghansk man genom att hindra planet han satt på från att lyfta från Landvetter flygplats. 

Nu förvånas hon och hennes advokat Thomas Fridh över åtalet för brott mot luftfartslagen – och bestrider att hennes agerande skulle ha varit brottsligt.

21-åriga aktivisten Elin Ersson hindrade en man i 50-årsåldern från att utvisas, på ett plan som skulle ta honom från Landvetter vidare till Istanbul för att senare nå slutdestination Afghanistan.

Ombord på planet vägrade Elin Ersson att sätta sig ner och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet på order av kaptenen.

Enligt Erssons advokat Tomas Fridh var Elin Erssons syfte när hon gick ombord på flygplanet att utföra en laglig protest mot en tvångsutvisning. Han förklarar att hon innan aktionen ansträngde sig för att ta reda på var gränsen går för en laglig protest.

Åtalad för brott efter protesten

Enligt luftfartslagen måste en passagerare åtlyda det kaptenen säger, annars riskerar man att dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Elin Ersson och jag har tagit del av stämningsansökan från Göteborgs tingsrätt och vi är förvånade över att åklagaren väljer att väcka åtal.

Hon var under hela aktionen beredd att följa det befälhavaren ombord (piloten) bestämde och hon lämnade också planet så fort piloten bestämde att hon skulle göra så.”, skriver Tomas Fridh i ett mejl

 

 

Han fortsätter: 

Den regel som Elin Ersson åtalas för att bryta mot handlar om att passagerares agerande inte skall undergräva tryggheten ombord på flygplan under färd. Protesten skedde under tiden planet stod parkerat och har, också enligt åklagaren, skett i syfte att hindra planet från att inleda sin färd.” 

Vägrade sätta sig ner 

I stämningsansökan skriver åklagaren att han anser att Elin Ersson:

”Inte åtlydit vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord genom att vid tiden förflygplanets avgång då alla passagerare skall sitta gå runt inne i flygplanet och stå upp i mittgången och vägra att sätta sig trots upprepade anmaningar däromfrån flygplanets besättningspersonal”.

– Jag anser att hon har gjort sig skyldig till ett brott, då måste jag åtala i synnerhet, sedan hon nekar till att ha gjort något brott, då måste en domstol ta ställning till det, säger åklagaren James von Reis.

Elin Erssons livesände sitt agerande ombord på flygplanet på sin Facebook. Videon spreds senare i rekordfart i sociala medier och snappades upp av internationella medier. Därefter kritiserades och hyllades hon av offentliga personer.

 

Elin Ersson livesände aktionen på sin privata Facebooksida.Foto: Privat

Ett stort antal röster sa att Elin Erssons agerande borde anses brottsligt och bestraffas. Det är i just denna typ av situationer som centrala principer inom straffrätten prövas; som rättssäkerhet och förutsägbarhet.

 

 

Vad tingsrätten skall ta ställning till i den kommande processen är inte lämpligheten i Elin Erssons agerande, utan om detta står i strid med gällande rätt.”, skriver advokaten vidare.

Medlem i aktivistgrupp

Elin Ersson är även medlem i den ideella organisationen tillika aktivistgruppen "Sittstrejken" som strider mot utvisningen av afghaner i Sverige. 

För Elin Ersson är det mest centrala dock att lyfta fram bristerna i dagens svenska migrationspolitiken. Närmare bestämt hur tvångsutvisningar sker med våld och tvång mot personer i en mycket utsatt situation”, skriver Tomas Fridh.

Det är ännu inte klart när rättsförhandlingarna kommer att äga rum i Göteborgs tingsrätt.