Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivisten Elin Erssons ord i rätten: ”Inte olagligt”

Elin Ersson, 22, åtalades för brott mot luftfartslagen.Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Händelsen inträffade på Landvetter.Foto: KALLE SANNER / Pressbild Landvetter

Fjorton dagars fängelse. Det yrkade åklagare James von Reis på för aktivisten Elin Ersson, som hindrade ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan. 

De framkom när rättegången mot henne avslutades i Göteborgs tingsrätt på måndag eftermiddag.

– Jag har inte gjort något olagligt, sa Elin Ersson i rätten.

I juli bordade 22-åriga Elin Ersson ett flygplan på Landvetter, med syfte att stoppa utvisningen av en pojke. Men han fanns inte med på planet.

I stället fanns en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan ombord, och Ersson bestämde sig för att ändå genomföra sin aktion. 

Elin Ersson vägrade att sätta sig ner, trots upprepade tillsägningar från kabinpersonalen, och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet på order av kaptenen. 

Händelsen polisanmäldes och Ersson åtalades senare, misstänkt för brott mot luftfartslagen. Hon erkänner sitt handlande, men anser inte att hon genom det har brutit mot lagen.

På måndagen hölls rättegången i Göteborgs tingsrätt. 

Under en paus sa Elin Erssons advokat, Tomas Fridh:

– Elin var övertygad om att det hon gjorde var lagligt, och hon har fått stöd i det av den inlaga från Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, som vi lämnat in.

”Inte gjort något olagligt”

I inlagan pekar Martinsson främst på två saker.

För det första att den paragraf som åberopas endast gäller uppmaningar från flygplanets befälhavare. Men Martinsson påpekar att enligt förundersökningen har Ersson bara "blivit tillsagd av kabinpersonal ombord".

För det andra att lagen säger att straffansvar finns för passagerare "som under en flygning" inte åtlyder befälhavaren. Men, skriver Martinsson, "ett stillastående plan på marken kan knappast uppfattas som befinna sig "under en flygning". 

Inför rätten fick Elin Ersson redogöra för sina handlingar 

– Jag har inte gjort något olagligt. Jag visste att det var piloten, befälhavaren, ombord som bestämde, och när han beslutade att vi skulle gå av planet så lyssnade jag och gjorde som han sa.

Men åklagare James von Reis var av en annan åsikt.

Kabinpersonalens uppmaningar, och inte minst lampan som meddelar att man ska spänna fast säkerhetsbältet, är beslut direkt från cockpit, argumenterade han. 

Straffet för brott mot luftfartslagen är böter eller fängelse i högst sex månader. I sin slutplädering yrkade James von Reis för 14 dagars fängelsestraff, alternativt ett kännbart bötesstraff.

Elin Ersson under rättegången i Göteborgs tingsrätt.Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

”Kämpig situation”

Enligt Tomas Fridh har tiden fram till rättegången varit påfrestande för hans klient.

– Det har varit väldigt pressande. Den har kostat på mycket den här uppmärksamheten. Hon har haft en kämpig situation vid många tillfällen på grund av att många människor har åsikter om hennes beteende. 

I en intervju med TT i juli i fjol fick Elin Ersson frågan om hur hon ser på att hennes agerande kan vara en brottslig handling.

– Min utgångspunkt är att mannen som skulle deporteras är människa och förtjänar att leva. I Sverige har vi inte dödsstraff, men en deportering till ett land i krig kan innebära död, svarade Elin Ersson.

Mannen vars utvisning Elin Ersson stoppade, hade gått med på att utvisas efter ett avtjänat fängelsestraff. Han deporterades från Sverige den 27 augusti, drygt en månad senare. Kriminalvården beräknade att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor.

Dom meddelas den 18 februari.