Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aktivisten Elin Ersson vill slippa sitt straff

Aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade ett plan från att lyfta. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Aktionen ägde rum på Landvetter flygplats. Foto: ALEX LUNGDAHL

Aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan i somras.

I måndags föll domen: Ersson har gjort sig skyldig till brott och döms till totalt 3 000 kronor i dagsböter.

Men domen kommer att överklagas.

– Tingsrätten resonerar om hur Elin Ersson borde ha uppfattat situationen men det saknar relevans, säger hennes advokat, Tomas Fridh, till Jönköpings Posten. 

I somras klev Elin Ersson, 21, ombord på ett flygplan på Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en pojke. Men pojken befann sig inte på planet.

I stället var det en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan. Elin Ersson bestämde sig för att gå vidare med sin plan ändå. Hon vägrade sätta sig ner och hindrade flygplanet från att lyfta.

Elin Ersson livesände hela händelsen på Facebook. Foto: Privat

Elin Ersson valde att livesända sin aktion på Facebook. Händelsen polisanmäldes senare och i måndags dömdes hon till 3000 kronor i dagsböter, efter att ha brutit mot luftfartslagen. 

Besviken

Men enligt Elin Erssons advokat, Thomas Fridh, är de båda besvikna på domen och de planerar nu att överklaga.

– Vi anser att tingsrätten faktiskt inte bemöter de kärnfrågor som försvaret lyfter fram, säger Tomas Fridh till Jönköpings Posten.

Elin Ersson dömdes till 3000 kronor i dagsböter efter att ha brutit mot luftfartslagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

Vidare säger Tomas Fridh att det finns saker som tingsrätten har valt att ignorera.

Bland annat hur själva luftfartslagen är formad. Enligt Tomas Fridh undvek tingsrätten att avgöra om flygplanet var under flygning eller ej. Och enligt honom borde detta tas i beaktelse.

– Rätten undviker att besvara frågan om ett flygplan som fortsatt är parkerat vid gaten kan betraktas som under flygning, säger Tomas Fridh till Jönköpings Posten.

Advokaten och Elin Ersson har nu till fram till den 11 mars på sig att överklaga tingsrättens dom.