Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

72-årig kvinna dödade sin make – domen överklagas

Kvinnan dömdes till två års fängelse för dråp.Foto: Robert Betzehag
Åklagaren Robert Beckard.Foto: HENRIK JANSSON

En äldre mans död i Lysekil i våras blir nu ett fall för hovrätten.

Mannens 72-åriga hustru dömdes i Uddevalla tingsrätt till två års fängelse för dråp – men åklagaren hade yrkat på tio års fängelse för mord, och har nu överklagat domen.

Den 72-åriga kvinnan uppger att hon och maken var överens om att ta sina liv.

Hon skar också sig själv, men överlevde. Mannen var svårt sjuk, och enligt kvinnan blev paret mycket dåligt bemötta av hemtjänsten. Hon medger att hon vållat makens död, men ser det som en gärning av barmhärtighet.

Tingsrätten ansåg i sin dom att kvinnan utfört gärningen enligt sin makes önskan. Man skrev i domen att gärningen haft ett straffvärde på fyra år, men sedan man vägt in kvinnans ålder och hälsotillstånd blev straffet två års fängelse.

– Normalpåföljden för dråp är fängelse mellan sex och tio år. Vid bestämmandet av straffvärdet finns det i det här fallet skäl att understiga minimistraffet eftersom kvinnan har utfört gärningen på just det sätt och vid just den tidpunkt som mannen har önskat samt på initiativ av honom, sa rådmannen Erika Finn i ett pressmeddelande i samband med att domen från Uddevalla tingsrätt föll i september.

Domen har överklagats

Men åklagaren Robert Beckard har hävdat att det inte finns bevis för att mannen ville dö, och att han dessutom kan ha varit för dement för att uttrycka en sådan vilja.

– Den bevisning jag lagt fram visar att han inte ville dö, säger Robert Beckard i samband med sista rättegångsdagen, och utvecklade:

– Huvudpoängen jag gör är att man inte kan samtycka till att någon tar livet av en.

Nu har domen överklagats till hovrätten.