Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagarens besked
om Dan Eliasson

Dan Eliasson gjorde sitt utspel mot Sverigedemokraterna i en intervju med Expressen.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON
I intervjun under Almedalsveckan sa Dan Eliasson bland annat att han "med största sannolikhet" skulle avgå om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir statsminister efter nästa val.
Foto: Ann Jonasson
Polisen Anders Karlsson anmälde rikspolischefen Dan Eliasson för tjänstefel. Chefsåklagare Jan Pernvi meddelar nu att han beslutat att inte inleda en förundersökning mot Eliasson.
Foto: ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Göteborgspolisen Anders Karlsson valde att anmäla rikspolischefen för tjänstefel efter Dan Eliassons uttalanden om Sverigedemokraterna i Almedalen.

Chefsåklagare Jan Pernvi har under torsdagen valt att inte inleda en förundersökning mot Eliasson.

– Man kan ha synpunkter på om det är lämpligt eller inte, men det är inget brott som begåtts. Det är vad jag har tagit ställning till, säger han.

GT har tidigare skrivit om polisinspektören Anders Karlsson som anmält rikspolischefen Dan Eliasson för tjänstefel efter den sistnämndes uttalanden mot SD i Almedalen.

– Om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit. Jag gillar inte hans politik, sa Dan Eliasson bland annat.

I intervjun sa Dan Eliasson också att han "med största sannolikhet" skulle avgå om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir statsminister efter nästa val.

– Myndighetschefer har också åsikter, sa han då.

Valde att anmäla sin högste chef

Anders Karlsson, som arbetar i Göteborg, berättade varför han valt att anmäla sin högste chef för tjänstefel.

– Vi ska handla helt opolitiskt. Vi lever i en demokrati och vi ska ha en rättsstat som fungerar enligt demokratiska värderingar. Han uttalar sig högst anmärkningsvärt i sin roll som rikspolischef när han berättar vilken politisk åskådning han har.

Han ville få prövat om det var rätt eller fel av Eliasson att uttrycka sig på sättet som han gjorde i Almedalen.

Inleder ingen förundersökning

Nu har chefsåklagare Jan Pernvi vid särskilda åklagarkammaren beslutat att inte inleda någon förundersökning om Dan Eliassons uttalanden.

I motiveringen skriver åklagaren att det som anmälts inte är brottsligt:

"De i anmälan åsyftade uttalandena kan inte anses i sitt sammanhang ha gjorts vid myndighetsutövning och kan därför inte grunda ansvar för tjänstefel. Inte heller bedöms de på annat sätt vara sådana att de strider mot rätten att fritt uttrycka tankar och åsikter"

Jan Perni utvecklar:

– Uttalandet är inte fällt i samband med att han tagit beslut om någon enskild person om dennes rättigheter och skyldigheter.

"Man kan ta synpunkter"

Men han gjorde uttalandet i sin roll som rikspolischef.

– Han har uppträtt som en företrädare för en myndighet. Men han har inte i gjort det sin roll som myndighetsutövare.

Är inte det samma sak?

– Nej, myndighetsutövning är något som berör en enskilds rättigheter och skyldigheter.

Åklagaren skriver vidare i beslutet att lämpligheten av vad en myndighetschef offentligt uttalar sig om faller utanför dennes uppgifter att bedöma.

– Man kan ha synpunkter på om det är lämpligt eller inte, men det är inget brott som begåtts. Det är vad jag har tagit ställning till, säger Jan Pernvi.