Kammaråklagare Stina Lundqvist kommer att yrka på livstids fängelse för Elin Krantz misstänkte mördare.
Kammaråklagare Stina Lundqvist kommer att yrka på livstids fängelse för Elin Krantz misstänkte mördare.

Åklagaren vill att 23-åringen döms till livstid

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Kammaråklagare Stina Lundqvist kommer att yrka på livstids fängelse för Elin Krantz misstänkte mördare.
Dessutom vill hon att domstolen vid fällande dom utvisar honom ur Sverige för all framtid.
När mordrättegången avslutas i dag kommer åklagare och försvar att lägga fram sina yrkanden på straff.
- Jag kommer att yrka på livstids fängelse, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till GT.
- Jag kommer i min plädering att förklara varför jag anser detta.
23-åringens försvarare advokat Claes Östlund säger till GT:
- Jag kommer att yrka på ett totalt frikännande i enlighet med att min klient från första stund förnekat brott. Det är inte han som mördat Elin.
Åklagaren har dessutom krävt att domstolen vid fällande dom utvisar 23-åringen ur Sverige för all framtid trots att han är gift och har två små barn som är bosatta i Sverige.

Fällde mannen

Även i det uppmärksammade mordet på Nancy Tavsan yrkade kammaråklagare Ulrika Åberg på livstids fängelse. Då fanns även ett mycket grovt våldtäktsförsök mot en annan kvinna med i bilden.
Göteborgs tingsrätt fällde den misstänkte mannen för båda brotten men nöjde sig med 16 års fängelse. En dom som stod fast i hovrätten.
16 års fängelse är ett mycket strängt straff, betydligt strängare än det tidsbestämda maxstraff på tio år som funnits för mord tidigare.
Livstids fängelse är däremot ett icke tidsbestämt straff.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER