Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bombhärvans huvudman Viktor Melin vägrar svara på frågor

Tre nazister åtalas för att ligga bakom bombdåden i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Stort säkerhetspådrag inför rättegången mot tre nazister i Göteborgs tingsrätt. Foto: Daniel Olsson
Från vänster till höger: Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson.
Anton Thulin i rätten. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Huvudmannen i den stora nazisträttegången i Göteborg, Viktor Melin, vägrade svara på några som helst frågor, då han skulle frågas ut i tingsrättens säkerhetssal i dag.

Men genom sin advokat Michael Hansson nekade han ändå till inblandning i alla tre dåd i bombserien knuten till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

Även övriga två åtalade i härvan nekade till brott.

– Jag ställer frågan rakt till dig, avser du att svara på några frågor, frågade rättens ordförande Roy Johansson Viktor Melin då denne skulle förhöras i Göteborgs säkerhetssal under den stora nazisträttegångens första dag.

Det var den enda fråga 23-åringen, klädd i ljus skjorta och med rakad skalle och stort mörkt skägg, besvarade.

Och hans svar var nej.

– Han har tagit sin rätt att inte svara på några frågor i dag, sa Melins advokat Michael Hansson och förklarade beslutet med den långa tid hans klient suttit häktad i utredning.

Viktor Melins DNA på bombdelar

Därmed fick inte rätten höra den mångårige medlemmen i Nordiska motståndsrörelsen förklara hur hans DNA påträffats på flera delar som ingick i de hemmagjorda bomberna som, enligt åklagarna, var så starka att de kunde ha dödat en eller flera människor i deras närhet:

Först en bomb som briserade utanför vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november, i januari en bolmb som exploderade i en container vid ett flyktingboende i västra Frölunda som skadade en städare mycket svårt - samt en tredje odetonerad bomb som hittades i slutet av januari intill en villavagn på flyktingboendet Lilleby Camping i Göteborg. 

Inte heller fick rätten eller de många åhörarna, som fyllde både åskådarplatserna i säkerhetssalen och en angränsande sal med storbildsskärm, höra varför Viktor Melin spelade in en dryg minut lång aggressiv monolog på sin diktafon. En inspelning som åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål Mats Ljungqvist kallade en "predikan" då han spelade upp den inför rätten: 

– Ååh du Allfader Oden. Vi ska ta tillbaka vårt land, säger Viktor Melin på inspelningen och varnar judar och muslimer för "nordmännens raseri".

– Vi kommer ta striden mot er, ni som förpestat vårt land. 

– Nordmäns raseri kommer att eka, var så säker.

– Vi nordmän har vaknat igen och vi kommer ta tillbaka Norden.  

Krigstränade med fascister i Ryssland

Inspelningen fanns på en diktafon som hittades i samband med en husrannsakan i Viktor Melins hem i januari och åklagaren har menat att den är ett av flera tecken på Viktor Melin och de övriga medåtalades radikalisering tiden före bombserien inleddes. Andra tecken på det är enligt åklagaren chat-konversationer där Viktor Melin och den medåtalade Anton Thulin diskuterar hur Nordiska motståndsrörelsen inte är tillräckligt radikala och det faktum att de båda åkte till Ryssland för en paramilitär utbildning under förra året.

En städare sprängdes i luften vid ett flyktingboende i Göteborg. På onsdagen börjarde rättegången om bombattentaten i Göteborgs tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

I förhör hos Säkerhetspolisen har Viktor Melin sagt att han inte minns ljudinspelningen, men att det inte var avsett som något seriöst. Och svaret uteblev under förhöret med den tidigare kampgruppschefen i Göteborg som valde att hålla tyst.

Rättegången bevakas av ett stort antal polisen och dörren in till säkerhetssalen vaktas av en vakt i skyddsväst. Ett tiotal vänsteraktivister fanns på plats och ett fåtal medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen.

– Det här är inte en terroristrättegång men det är en rättegång som handlar om mycket, mycket allvarliga brott. Det är inte terroristbrott i juridisk mening, men jag har full förståelse för de som menar att detta är terroristbrott i semantisk, språklig mening, inledde åklagaren Mats Ljungqvist sin genomgång av bevisen och valde att bemöta en del av den kritik som riktats mot att han inte väckt åtal för terroristbrott. 

Därmed var inte brotten mindre allvarliga.

– Vi talar om en bombserie, en serie av bomber. Det är en mycket, mycket ovanlig händelse.

Valen av mål är logiska med tanke på den anknytning de åtalade har till extrema åsiktsuppfattningar, enligt åklagaren. 

– Det är samma typ av mål, mål som är viktiga för personer i högerextrema kretsar i vit maktmiljön.

Viktor Melin står åtalad för inblandning i alla tre dåd i serien av attentat i Göteborg. Aktivistmedlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen Jimmy Jonasson, 51, och Anton Thulin, 20, står åtalade för olika grad av delaktighet händelserna som utspelade sig mellan november förra året till januari i år. 

Och de nekar alla till brott. Vilket upprepades under rättegångsdagen av de åtalades advokater.

 

LÄS MER: Säkerhetsåklagaren: "ett indiciemål"

 

Förhandlingen hålls i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

Står fast vid nekandet

Den 51-årige småföretagaren och aktivistmedlemmen i Nordiska motståndsrörelsen Jimmy Jonasson, nekade genom sin advokat Thomas Håkansson som påminde om hans klients bakgrund som ostraffad familjefar som driver ett mindre företag med en släkting.

– Jimmy Jonasson bestrider ansvar för samtliga påstådda brott, sa Thomas Håkansson under rättegången.

Aktivistmedlemmen Anton Thulin förnekade att han varit med och försökt spränga en hemmagjord bomb som hittades vid ett omdiskuterat flyktingboende på Lilleby Camping i Göteborg, genom sin advokat Svend B Christiansen:

– Thulin har vare sig själv eller tillsammans och samförstånd med någon annan försökt utlösa någon bomb vid Lilleby camping, sa Svend B Christiansen. 

Alternativ motvibild från försvaret 

Att motiven till bombserien skulle vara politisk ifrågasatte Viktor Melins advokat Michael Hansson. Han lyfte fram uppgifter som finns i tömningar av mobiltelefoner som visar att en av de åtalades släkting blivit uthängd med namn, bild och personnummer av vänsterextrema Antifascistisk aktion, AFA.

Michael Hansson menade att hämnd för den händelsen kunde vara en alternativ förklaring till explosionen utanför vänsterlokalen Syndikalistiskt forum. Därmed skulle inte motivet vara strikt politiskt.

Anton Thulin har avböjt att personligen kommentera någonting om målet. 

 

LÄS MER: Åklagaren: Terrorbibeln "Turner Diaries" kan ha inspirerat nazisterna 

 

Åklagarens bevisning i nazistbombmålet

- Alla tre bomber är byggda på ungefär samma sätt. De hör ihop i sin konstruktion

- Viktor Melins DNA finns på två av de tre bomberna. 

- Identiska delar knyter samman bomberna

- Melin och Thulin har köpt vitala delar till två av bomberna i nära anslutning till att de placerades ut, den på Axel Adlers gata samt i Lilleby camping.

- Det har enligt Säkerhetspolisen pågått en rekognoscering av Melin och Thulin inför utplacerande av bomben i Lilleby. Där de haft med sig rånarluvor. 

- Sprängmedlet som användes på Axel Adler och Lilleby kommer från Jimmy Jonasson. Sprängmedlet som hittades hemma i ett förråd hos Jonasson kommer från samma tillverkning.

- Hos Jimmy Jonasson hittas en beskrivning av en tidsutlösning av samma typ som användes i alla tre bomberna

- I Viktor Melins dator finns dokument och kartor som knyts till Lilleby Camping.

- Alla tre tillhör samma näste i Göteborg, eventuellt till och med samma kampgrupp där Melin varit ledare

- Melin och Thulin har varit missnöjda med att NMR som de menar inte förstår vikten av våld för att kunna genomföra revolution. "Det ligger inom ramen för vad man i vanliga terroristrättegångar, talar om som en radikalisering", säger åklagaren

- Den så kallade terroristbibeln som inspirerat flera kända attentatsmän på yttersta högerkanten, Turner Diaries, har hittats hos alla tre åtalade.