Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktor Melin, 23, sprängde städare

Viktor Melin under rättegången där han åtalas för sin delaktighet i samtliga tre sprängdåd.
Foto: HENRIK JANSSON
Jimmy Jonasson har åtalats för sin delaktighet i två av de tre sprängdåden.
Foto: DAVID LAGERLÖF
Anton Thulin har åtalats för att ha varit delaktig i det sista attentatet av de tre attentaten, det mot Lilleby camping.
Foto: GT

Under vintern skakade tre sprängattentat Göteborg och i en av attackerna skadades en städare på ett flyktingboende svårt.

De tre nazisterna Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 51, och Anton Thulin, 20, döms nu alla till fängelsestraff för dåden i Göteborg.

– Jag är nöjd med att tingsrätten delar vår uppfattning av vad det är som har hänt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

De tre aktiva medlemmarna i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen Viktor Melin, 23, Anton Thulin, 20 och Jimmy Jonasson, 51, stod åtalade för sammanlagt tre attentat i Göteborgsområdet. Alla tre döms nu till fängelsestraff för dåden.

Viktor Melin döms i alla tre fallen till fängelse i åtta år och sex månader. Jimmy Jonasson får fängelse i fem år för medhjälp i ett av brotten och för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Anton Thulin döms för försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping i Torslanda och får fängelse i ett år och sex månader.

Tingsrätten slår fast att gärningarna inneburit fara för människors liv eller hälsa.

– Det är kraftfulla påföljder som är en markering mot den här typen av verksamhet. Där är vi väldigt nöjda med, säger Mats Ljungqvist.

Frikänns från försök till mord

Viktor Melin och Jimmy Jonasson frikänns från anklagelserna om försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel i samband med dådet i Frölunda där en städare fick livshotande skador när bomben exploderade. Rätten anser att det finns "rimligt tvivel" om att de verkligen haft uppsåt att döda eller skadad städaren.

Enligt domen ska Melin och Jonasson betala ett skadestånd på 197 520 kronor  till städaren.

NMR:s tidigare kampgruppchef i Göteborg, Viktor Melin, stod ensam åtalad för det första sprängdådet som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Då detonerade en bomb utanför vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum lokaler i Linnéstaden den 11 november i fjol.

Ingen person ska ha skadats i samband med sprängdådet men den kraftiga smällen gjorde att fönster krossades och att fasaden fick skador.

Bilder från Säpos spaning mot nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december i fjol.
Foto: POLISEN

Blir aldrig återställd

Den andra händelsen rör allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Det var den 5 januari som en sprängladdning, planterad i en soppåse, exploderade när en städare på ett flyktingboende slängde påsen i en container.

Åklagaren Mats Ljungqvist menar att Viktor Melin och Jimmy Jonasson var ansvariga för bomben som gjorde att städaren fick splitterskador över hela kroppen och att både hans ben bröts av.


LÄS MER: Bombhärvans huvudman Viktor Melin vägrar svara på frågor 


Den tredje åtalspunkten är försök till allmänfarlig ödeläggelse i Torslanda, närmare bestämt på Lilleby camping som är ett mellanboende för flyktingar, den 25 januari i år.

Då hittades ett föremål som innehöll någon form av sprängmedel. Föremålet visade sig senare vara skarpt men av någon anledning exploderade det aldrig. Åklagaren menar att Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin varit delaktiga i planeringen och utförandet av den tänkta attacken.


LÄS MER: Åklagaren – Viktor Melin sprängde städare i luften 

Samtliga nekar till brott

Alla tre bomberna var kraftiga nog att döda människor i dess närhet menar åklagare Mats Ljungqvist. Han anser även att attentaten är tydligt politiskt motiverade – men valde att inte rubricera dem som terrorbrott. 

– Vi kan inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer, har han sagt till GT tidigare. 

Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin har under hela rättegången nekat till brott.

Teknisk bevisning avgörande

Tingsrättens bevisning mot männen har till största delen handlat om tekniska analyser, som DNA-spår från Viktor Melin på bomberna både vid Syndikalistiskt forum och vid Lilleby camping. 

Domen slår också fast att sprängmedel som använts vid flyktingboendena kommer från Jimmy Jonassons lager med sprängmedel, och att konstruktionen av bomberna varit likartad i samtliga fall vilket visar att det är samma personer som begått de tre dåden.

Tingsrätten är oenig

I domen framgår att tingsrätten inte är enig i sitt beslut. Rättens ordförande anser att Viktor Melin och Jimmy Jonasson ska frias helt från händelsen vid flyktingboendet i Frölunda. Ordföranden menar att det inte är bevisat att de deltagit i bombdådet.

– Det känns självklart bra att domaren, precis som oss, anser att min klient bör frias helt på den punkten. Det är en serie av antaganden från åklagarens sida, säger Viktor Melins advokat Michael Hansson.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist håller med om att det är besvärande att rätten inte är enig. 

– Att inte ordförande håller med väger självklart tungt. Men då gäller det för oss att presentera vår bevisning på ett ännu tydligare sätt i en framtida hovrättsförhandling, säger han.

Jimmy Jonassons advokat Thomas Håkansson har avböjt att kommentera domen. GT har sökt Anton Thulins advokat Svend B Christiansen utan framgång.


LÄS MER: Offret för nazistbomberna: "Nu för tiden kan jag inte gå"