Viktor Melin under rättegången där han åtalas för sin delaktighet i samtliga tre sprängdåd. Foto: HENRIK JANSSONViktor Melin under rättegången där han åtalas för sin delaktighet i samtliga tre sprängdåd. Foto: HENRIK JANSSON
Viktor Melin under rättegången där han åtalas för sin delaktighet i samtliga tre sprängdåd. Foto: HENRIK JANSSON
Jimmy Jonasson har åtalats för sin delaktighet i två av de tre sprängdåden. Foto: DAVID LAGERLÖFJimmy Jonasson har åtalats för sin delaktighet i två av de tre sprängdåden. Foto: DAVID LAGERLÖF
Jimmy Jonasson har åtalats för sin delaktighet i två av de tre sprängdåden. Foto: DAVID LAGERLÖF
Anton Thulin har åtalats för att ha varit delaktig i det sista attentatet av de tre attentaten, det mot Lilleby camping. Foto: GTAnton Thulin har åtalats för att ha varit delaktig i det sista attentatet av de tre attentaten, det mot Lilleby camping. Foto: GT
Anton Thulin har åtalats för att ha varit delaktig i det sista attentatet av de tre attentaten, det mot Lilleby camping.  Foto: GT

Viktor Melin, 23, sprängde städare

Publicerad

Under vintern skakade tre sprängattentat Göteborg och i en av attackerna skadades en städare på ett flyktingboende svårt.

De tre nazisterna Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 51, och Anton Thulin, 20, döms nu alla till fängelsestraff för dåden i Göteborg.

– Jag är nöjd med att tingsrätten delar vår uppfattning av vad det är som har hänt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

De tre aktiva medlemmarna i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen Viktor Melin, 23, Anton Thulin, 20 och Jimmy Jonasson, 51, stod åtalade för sammanlagt tre attentat i Göteborgsområdet. Alla tre döms nu till fängelsestraff för dåden.

Viktor Melin döms i alla tre fallen till fängelse i åtta år och sex månader. Jimmy Jonasson får fängelse i fem år för medhjälp i ett av brotten och för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Anton Thulin döms för försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping i Torslanda och får fängelse i ett år och sex månader.

Tingsrätten slår fast att gärningarna inneburit fara för människors liv eller hälsa.

– Det är kraftfulla påföljder som är en markering mot den här typen av verksamhet. Där är vi väldigt nöjda med, säger Mats Ljungqvist.

Frikänns från försök till mord

Viktor Melin och Jimmy Jonasson frikänns från anklagelserna om försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel i samband med dådet i Frölunda där en städare fick livshotande skador när bomben exploderade. Rätten anser att det finns "rimligt tvivel" om att de verkligen haft uppsåt att döda eller skadad städaren.

Enligt domen ska Melin och Jonasson betala ett skadestånd på 197 520 kronor  till städaren.

NMR:s tidigare kampgruppchef i Göteborg, Viktor Melin, stod ensam åtalad för det första sprängdådet som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Då detonerade en bomb utanför vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum lokaler i Linnéstaden den 11 november i fjol.

Ingen person ska ha skadats i samband med sprängdådet men den kraftiga smällen gjorde att fönster krossades och att fasaden fick skador.

Bilder från Säpos spaning mot nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december i fjol.Foto: POLISEN

Blir aldrig återställd

Den andra händelsen rör allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Det var den 5 januari som en sprängladdning, planterad i en soppåse, exploderade när en städare på ett flyktingboende slängde påsen i en container.

Åklagaren Mats Ljungqvist menar att Viktor Melin och Jimmy Jonasson var ansvariga för bomben som gjorde att städaren fick splitterskador över hela kroppen och att både hans ben bröts av.

 

LÄS MER: Bombhärvans huvudman Viktor Melin vägrar svara på frågor 

 

Den tredje åtalspunkten är försök till allmänfarlig ödeläggelse i Torslanda, närmare bestämt på Lilleby camping som är ett mellanboende för flyktingar, den 25 januari i år.

Då hittades ett föremål som innehöll någon form av sprängmedel. Föremålet visade sig senare vara skarpt men av någon anledning exploderade det aldrig. Åklagaren menar att Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin varit delaktiga i planeringen och utförandet av den tänkta attacken.

 

LÄS MER: Åklagaren – Viktor Melin sprängde städare i luften 

Samtliga nekar till brott

Alla tre bomberna var kraftiga nog att döda människor i dess närhet menar åklagare Mats Ljungqvist. Han anser även att attentaten är tydligt politiskt motiverade – men valde att inte rubricera dem som terrorbrott. 

– Vi kan inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer, har han sagt till GT tidigare. 

Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin har under hela rättegången nekat till brott.

Teknisk bevisning avgörande

Tingsrättens bevisning mot männen har till största delen handlat om tekniska analyser, som DNA-spår från Viktor Melin på bomberna både vid Syndikalistiskt forum och vid Lilleby camping. 

Domen slår också fast att sprängmedel som använts vid flyktingboendena kommer från Jimmy Jonassons lager med sprängmedel, och att konstruktionen av bomberna varit likartad i samtliga fall vilket visar att det är samma personer som begått de tre dåden.

Tingsrätten är oenig

I domen framgår att tingsrätten inte är enig i sitt beslut. Rättens ordförande anser att Viktor Melin och Jimmy Jonasson ska frias helt från händelsen vid flyktingboendet i Frölunda. Ordföranden menar att det inte är bevisat att de deltagit i bombdådet.

– Det känns självklart bra att domaren, precis som oss, anser att min klient bör frias helt på den punkten. Det är en serie av antaganden från åklagarens sida, säger Viktor Melins advokat Michael Hansson.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist håller med om att det är besvärande att rätten inte är enig. 

– Att inte ordförande håller med väger självklart tungt. Men då gäller det för oss att presentera vår bevisning på ett ännu tydligare sätt i en framtida hovrättsförhandling, säger han.

Jimmy Jonassons advokat Thomas Håkansson har avböjt att kommentera domen. GT har sökt Anton Thulins advokat Svend B Christiansen utan framgång.

 

LÄS MER: Offret för nazistbomberna: "Nu för tiden kan jag inte gå" 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER