Åklagaren: SD-man slog ner sin flickvän och fotade henne

Sms mellan mannen och kvinnan som ingår i förundersökningen.
Foto: POLISEN

En västsvensk SD-politiker misstänks för att under lång tid ha misshandlat och kränkt sin flickvän – både när hon var gravid och när hon fått parets barn.

Enligt åklagaren Robert Beckard ska mannen ha sparkat och slagit henne och knuffat in henne i en stenmur så hon svimmade av, varpå han fotade henne.

Nu åtalas SD-mannen för grov kvinnofridskränkning.

Det är ett omfattande åtal som lämnats in till rätten. Misstankarna gäller grov kvinnofridskränkning och rör över 30 händelser, vilket bland andra SVT Väst och P4 Göteborg tidigare rapporterat om.

Av åtalet framgår att mannen ska ha gjort sig skyldig till en systematisk misshandel under flera års tid. Offret: mannens flickvän.

Misshandeln ska dels ha skett när hon var gravid, dels när hon nyss fött det gemensamma barnet. Situationen i hemmet gjorde att hon under perioder vistades på en kvinnojour.

SD-politiker åtalad

– I ett par omgångar har hon mer eller mindre fått fly till kvinnojouren. Hon har fått hjälp vid flera tillfällen, berättar åklagaren Robert Beckard.

Ett antal av händelserna ska ha skett inför barnens ögon.

– Det är inte en speciellt trevlig tillvaro att få bevittna hur hon har behandlats av honom, konstaterar Beckard.


LÄS OCKSÅ: Tidigare SD-man kallade somalier för våldtäktsmän


Utöver själva övergreppen har mannen filmat och fotat sin flickvän efter gärningarna, menar åklagaren. Bland annat har han tagit flera bilder, som ingår i förundersökningen, som visar hur kvinnan ligger med huvudet mot en stenmur, till synes medvetslös.

Filmade flickvännen

– Så vitt jag kan bedöma är det han som tagit bilderna. Jag vet inte vad han vill åstadkomma med det. Han har dessutom filmat henne vid ett antal händelser där hon av förklarliga skäl inte mår så bra då hon varit utsatt för massa våld och hot, dessutom inför barnen.

– Det är filmer som han själv filmat och som han velat att vi skulle plocka fram för att han vill visa hur konstigt hon beter sig. Men jag menar tvärtom att filmerna visar hur hjärtlöst han har betett sig mot henne.

Åklagare Robert Beckard har åtalat SD-mannen.
Foto: HENRIK JANSSON

Mannen är en förtroendevald politiker som representerar Sverigedemokraterna på en västsvensk ort. Han sitter häktad sedan slutet av förra året. Men förnekar all brottslighet.

Förnekar brott

– Han förnekar brott. Mycket mer än så vill jag inte säga, säger mannens advokat Robert Mjösén.

– Generellt är hans inställning att han aldrig har slagit henne och aldrig hotat henne. Han menar att alla gånger han har varit fysisk har han gjort det för att försvara sig eller för att hon har varit utåtagerande, säger Robert Beckard.

Åklagarens bevisning består bland annat av bilderna och filmerna, sms och annan teknisk bevisning utöver de många förhören med offret. Kvinnan har också fotat sina skador.

GT har sökt den aktuella distriktsordföranden i Sverigedemokraterna för en kommentar. Till SVT Väst säger personen:

– I dagsläget företräder han inte oss för han sitter inlåst. Skulle han bli utsläppt får vi ta en diskussion med honom och säga att det inte är lämpligt att han företräder oss i väntan på rättegång. Blir han dömd ska han absolut aldrig mer företräda oss.

Till en av Sveriges radios lokala redaktioner uppger distriktsordföranden att politikern stängts av, att ett medlemsärende inletts och frågan kommer snabbutredas.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android