Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Polisanmäl anhöriga för krigsbrott

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Al-Hol i Syrien. Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid internationella åklagarkammaren i Göteborg Foto: HENRIK JANSSON

Åklagare Thomas Ahlstrand utreder misstänkta krigsbrott som kan ha begåtts av svenskar som anslutit sig till IS och sedan återvänt.

En stor debatt har rasat kring vad som ska hända med svenskarna som är kvar i al-Hol – minst 57 av dem är barn.  

Nu har Ahlstrand ett förslag som kan påskynda processen – de anhöriga i Sverige kan polisanmäla för krigsbrott, skriver Dagens Nyheter. 

Dagens Nyheter skriver att det är minst 57 svenska barn som är kvar i lägret.

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid internationella åklagarkammaren i Göteborg är en av personerna som ingår i en grupp som utreder om svenskar som anslutit sig till IS begått krigsbrott i Syrien. 

”Polisanmälde sina anhöriga” 

Ahlstrand har nu ett förslag kring hur en process att få hem svenskar som nu sitter i al-Hol skulle kunna påskyndas av de anhöriga.

– Man skulle kunna tänka sig att de polisanmälde sina anhöriga för krigsbrott, säger Ahlstrand till DN.

Det ska finnas bevis vid en eventuell polisanmälan för att det ska kunna leda till en internationell efterlysning och internationell assistans.

För att sedan kunna utreda och kanske döma personer i Sverige. 

– Men man måste dessutom ha bevisning. Det skulle behövas bevis, en riktig uppgift, om en konkret brottslig handling. Men det är mycket möjligt att de anhöriga sitter på sådant, utan att tänka på det, säger Thomas Ahlstrand, till Dagens Nyheter.

”Barnen har inte gjort något fel” 

Ahlstrand menar vidare att om det finns en konkret misstanke om krigsbrott behöver politikerna agera, han har en förhoppning om att det kan finnas mer vilja till det om utsikterna för att få personen dömd är goda, skriver DN.

Sveriges hållning i allmänhet är att man arbetar med att få hem föräldralösa barn och inga andra. 

– Vuxna människor som själva anslutit sig till en terrorsekt och som med berått mod tar med sig sina barn eller låter sina barn växa upp där får ta ansvaret för det. Vi koncentrerar oss på barnen. Det här är i huvudsak föräldrarnas ansvar. Barnen har inte gjort något fel, har utrikesministern Ann Linde tidigare sagt till DN.

TV: Här är några av dagens största inrikesnyheter

Här är några av dagens största inrikesnyheter.