Foto: Polisen/Robin Aron
 Foto: Polisen/Robin Aron

Åklagaren överklagar domen i Gabriel-fallet

Publicerad

LIDKÖPING. Henrik Holmdahl mördade sin släkting Gabriel Holmdahl.

Efteråt brände han upp sin kläder och åkte till McDonald´s.

Nu har åklagaren Jenny Karlsson överklagat domen som blev 14 år och sex månaders fängelse, skriver P4 Skaraborg.

Gabriel Holmdahl hittades 10 september i en skogsdunge i Lidköping. 10 februari dömdes Gabriels kusinbarn – Henrik Holmdahl - till 14 år och sex månaders fängelse för mordet.

Enligt domen hade Henrik Holmdahl mördat Gabriel med flera knivhugg och därefter fotat honom när han låg svårt skadad på marken. Efter dådet brände han upp sina kläder och åkte till McDonald´s för att äta.

– Jag har uppfattningen att han var död när jag tog kortet, har Henrik Holmdahl själv sagt i förhör.

Yrkar på livstid

Henrik Holmdahl dömdes mot sitt nekande men nu har åklagaren Jenny Karlsson överklagat domen, skriver P4 Skaraborg.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse och menar att nu att det finns omständigheter som gör att Henrik Holmdahl bör dömas till livstid.

Gabriels syster Celine var också missnöjd med domen när den fastställdes.

– Det är skandal att en återfallsförbrytare får minimistraffet för mord. Det finns ingen som helst trygghet i detta land förutom för individer som valt att gå emot vår pinsamma och så kallade lagbok, sa hon till GT.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER