Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren om bombdåden: "Kan komma fler liknande"

Rättegången i Göteborgs säkerhetssal har pågått under ett stort säkerhetspådrag.
Foto: HENRIK JANSSON
Anton Thulin och Viktor Melin genomgick en paramilitär utbildning i Ryssland kort före sprängattentaten inleddes i Göteborg.
Foto: POLISEN

Kammaråklagare Mats Ljungqvist målade upp en dyster bild under sista rättegångsdagen mot de tre nazisterna Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 51 och Anton Thulin, 20.  

De tre står åtalade för tre bombdåd i Göteborg. 

– Det kan komma flera liknande dåd i framtiden. Tingsrätten har en möjlighet att markera mot politiska bombdåd, säger åklagaren som yrkar på långa fängelsestraff. 

Kammaråklagare Mats Ljungqvist yrkade på långa fängelsestraff när rättegången i Göteborgs tingsrätt mot tre män med nazikopplingar avslutades på onsdagen.

Anton Thulin under rättegången i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 51 och Anton Thulin, 20, har stått åtalade för tre bombdåd i Göteborg från november 2016 till januari 2017. Två av bomberna detonerade och en man skadades allvarligt, medan den tredje bomben aldrig utlöstes.

Saknas praxis

Åklagaren sade i sin slutplädering att det är mer än bara de enskilda bomberna som står i fokus. I stället ser han dåden som speciella.


LÄS MER: Melin och Thulin militärutbildades i Ryssland 


– Det saknas en praxis för hur vi ska bedöma mordförsök med hjälp av bomber i politiska syften. Tingsrätten har en möjlighet att börja utforma en praxis för den här typen av dåd.

Viktor Melin.
Foto: HENRIK JANSSON

Han menar att det finns en stor fara att liknande dåd kommer att inträffa i framtiden.

– Det finns extremister både på höger- och vänsterkanten som är benägna att utföra den här typen av politiskt våld. Det är viktigt att tingsrätten markera mot den här typen av beteenden, säger åklagaren.


LÄS MER: Viktor Melin, 23, misstänks ha sprängt städare i luften  


Han menar att två av männen, Viktor Melin och Jimmy Jonasson, gjort sig skyldiga till mordförsök vid sprängningen mot flyktingförläggningen i Västra Göteborg då en städare fick livshotande skador.

– Det här ska kallas för inhemsk extremism, förklarar åklagaren.

Jimmy Jonasson.
Foto: HENRIK JANSSON

Tolv års fängelse

Åklagaren menar att straffvärdet för mordförsöket är tolv års fängelse. Därtill kommer straffen för allmänfarlig ödeläggelse där straffvärdet för varje brott värderas till sex år. Men straff för olika gärningar adderas inte, utan vägs till slut samman.


LÄS MER: Här demonstrerar nazistledaren dagen efter attentatet 


För Anton Thulin yrkar åklagaren på fyra års fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

De tre nazisterna nekar till brott.

Det noterades också att det finns ett oidentifierat DNA-spår i utredningen.

– Vi har ännu inte kunnat identifiera vem det rör sig om, men det kan finnas flera inblandade i de här dåden, säger åklagaren.