Nazistledaren Viktor Melin. Foto: EXPONazistledaren Viktor Melin. Foto: EXPO
Nazistledaren Viktor Melin. Foto: EXPO
Bilder från Säpos spaning på nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december ifjol. Foto: PolisenBilder från Säpos spaning på nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december ifjol. Foto: Polisen
Bilder från Säpos spaning på nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december ifjol.  Foto: Polisen
Bilder från Säpos spaning på nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december ifjol. Foto: PolisenBilder från Säpos spaning på nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december ifjol. Foto: Polisen
Bilder från Säpos spaning på nazisterna Viktor Melin och Anton Thulin den 30 december ifjol.  Foto: Polisen
Jimmy Jonasson. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENJimmy Jonasson. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Jimmy Jonasson. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Anton Thulin (inringad). Foto: EXPO / EXPOAnton Thulin (inringad). Foto: EXPO / EXPO
Anton Thulin (inringad). Foto: EXPO / EXPO

Åklagaren: Viktor Melin sprängde städare i luften

Publicerad

Som aktivistmedlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har de skolats som "den nationalsocialistiska spjutspetsen".

Nu åtalas den tidigare kampgruppchefen i Göteborg Viktor Melin, 23 och aktivistmedlemmarna Jimmy Jonasson, 51, och Anton Thulin, 20, för inblandning i den serie av attentat som skakat Göteborg.

Enligt åklagaren har två av de åtalade fått paramilitär utbildning i Ryssland månaderna före bombserien inleddes.

– Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet. Vi påstår att gärningarna är politiskt motiverade och att målen för attackerna ligger i linje med sådana mål som den svenska vit-maktmiljön har intresse av att angripa, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, vid riksenheten för säkerhetsmål.

– Vi kan se att de här tre personerna är medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, en nationalsocialistisk organisation med mål att omstörta samhället med revolution.

Han har under utredningen fört en diskussion om huruvida brottet ska definieras som terroristbrott eller inte. Det handlar om vilka motiv man kunnat belägga som grund för dåden och hur terroristbrott definieras juridiskt. 

 

LÄS MER: Här demonstrerar nazistledaren Viktor Melin dagen efter attentatet mot vänsterlokalen 

 

Åklagaren Mats Ljungqvist valde på morgonen att inte väcka åtal för terroristbrott. I stället rör rubriceringarna allmänfarlig ödeläggelse i två fall och försök till allmänfarlig ödeläggelse i ett fall. Bombattentatet utanför en flyktingförläggning i Frölunda i januari bedöms i första läget också som försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

Det första attentatet, mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum, genomfördes dagen före en stor demonstration med Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm. Dagen efter tågade nazistledaren Viktor Melin med organisationen.Foto: MARCUS WULCAN

Inte terroristbrott

– Vi kan inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer, säger åklagaren Mats Ljungqvist även om han menar att attentaten är tydligt politiskt motiverade och allvarliga. 

Inte heller menar han att attentaten mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp. 

De tre händelserna som åtalet rör är:

• Allmänfarlig ödeläggelse. Den 11 november exploderade en sprängladdning i Linnéstaden. Fönsterrutor krossades och fasaden till lokalen, som hyrs av vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum, fick skador men ingen person skadades fysiskt. Åtalad: Viktor Melin

 

LÄS MER: Sprängmedelsförråd hittat hemma hos bombnazisterna

 

• Allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Den 5 januari i år exploderade en sprängladdning när en städare slängde sopor i en container i Järnbrott, Västra Frölunda. Städaren fick mycket allvarliga skador och vårdades länge på sjukhus. Han bedöms aldrig bli helt återställd.

Åtalade: Viktor Melin och Jimmy Jonasson

En skarp sprängladdning hittades strax intill en av villavagnarna på flyktingboendet Lilleby Camping i Torslanda.Foto: NORA LOREK

• Försök till allmänfarlig ödeläggelse. Den 25 januari i år hittades ett föremål vid Lilleby camping i Torslanda, ett så kallat mellanboende för nyanlända flyktingar, som sedan visade sig vara skarpt och innehöll någon form av sprängmedel. Utredningen i den delen bedrivs som försök till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren har planeringen i vart fall pågått sedan den 30 december.

Åtalade: Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin.

Enligt åklagaren kunde var och en av bomberna dödat människor i dess närhet.

Erkänner innehav av en tingest

Alla tre åtalade nekar till brott. 

Under morgonen meddelade både Viktor Melin och Jimmy Jonassons advokater att deras klienter står fast vid sina nekanden.

– Han erkänner bara innehav av en tingest som hittades hemma hos honom, säger Viktor Melins advokat Michael Hansson.

De DNA-spår som påträffats i anslutning till attentatet mot vänsterlokalen på Övre Husargatan i november, säger advokaten att det inte går att visa när de kommit dit och att de är på mer vardagliga saker, som en cykel där bomben placerats. 

– Det är ingången till att han sitter där han sitter och sedan har åklagaren byggt en hypotes kring det, säger Michael Hansson.

– Han förnekar fortfarande alla brott, säger Jimmy Jonassons advokat Thomas Håkansson.

GT söker även Anton Thulins advokat Svend B Christiansen som tidigare fört fram sin klients nekande.

 

LÄS MER: Städarens båda ben bröts av vid nazistbomben i Frölunda

 

I Viktor Melins garderob hittades hans uniformsskjorta med medlemsnålen för Nordiska motståndsrörelsen och ett märke som bara organisationens särskilt aktiva så kallade aktivistmedlemmar får bära.Foto: Säkerhetspolisej

Missnöjda med ledningen

Alla tre åtalade har haft en mycket aktiv roll inom Nordiska motståndsrörelsen. De har varit så kallade aktivistmedlemmar, medlemmar som är särskilt aktiva och i organisationens interna organ bedöms ska utgöra del av "den nationalsocialistiska spjutspetsen".

 De sympatiserar med en revolutionär syn, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Så sent som i november förra året, dagen efter bombserien inleddes med attentatet mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum, demonstrerade de alla tre med Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm. Viktor Melin själv var under 2016 gruppchef för en av kampgrupperna i Göteborg och bar organisationens fana under demonstrationen i november.

Nordiska motståndsrörelsen har i officiella uttalanden kort efter gripandena meddelat att man inte ser de metoder som använts som framgångsrika för rörelsen. 

“Nordiska motståndsrörelsen är en politisk kamporganisation och ägnar sig inte åt denna typ av verksamhet. Hade vi ägnat oss åt eller främjat sprängningar av bokcaféer hade det varit omöjligt för oss att fortsätta bedriva laglig politisk verksamhet, vi hade alla suttit bakom lås och bom”, löd ett officiellt uttalande som publicerades i samband med att Viktor Melin häktades i januari. 

NMR om Melin: "Bra person"

Samtidigt skrev de om Melin att det rörde sig om “en bra person som alltid ställt upp för organisationen”

– Det tycks snarare vara så att det finns indikationer på att de varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma uträckning som de själva. Vi kan vidare se att två av de misstänkta strax före attentaten har fått militär utbildning i Ryssland, säger Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Göteborgsmedlemmar vid häktningsförhandlingar

Och under häktningsförhandlingarna har medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg varit på plats för att ge de inblandade sitt stöd.

I samband med häktningsförhandlingarna mot de tre nu åtalade nazisterna följdes förhandlingarna av flera medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, däribland kampgruppschefen Simon Engelin.Foto: GT

En av dem är kampgruppschefen Simon Engelin. Han ville inte tidigare i veckan kommentera åtalet eller varför han med andra medlemmar i Göteborgsgruppen var på plats vid häktningsförhandlingarna:

– Jag kan hänvisa till våra tidigare uttalanden, 

Du var ju själv med på häktningsförhandlingen. Hur kom det sig?

– Det är ingenting som Expressen har med att göra.

Ska det ses som ett stöd till de tre, eller något annat skäl?

– Det är fortfarande ingenting som Expressen har med att göra. Men jag får tacka för samtalet.

Jimmy Andersson, chef för Nordiska motståndsrörelsen i Västsverige, internt kallat näste 2, vill inte kommentera utredningen.

– Ni ljuger alldeles för mycket och är helt jävla oseriösa, säger Jimmy Andersson.

Det är inget du vill säga mer om det åtalet som kommer?

– Jag har sagt det jag vill säga.

Nordiska motståndsrörelsen vill på fredagen inte heller på central nivå uttala sig om åtalet och de misstänkta bombdåden. 

– Det är inget vi säger till Expressen i allmänhet och dig i synnerhet. Vi pratar inte med fiendemedia, säger Pär Öberg, NMR:s presstalesman.

Preliminärt inleds rättegången den 21 juni i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER