Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren misstänker: Fel person sköts ihjäl

Den 26-åriga mannen ska ha försökt att springa från platsen när 22-åringen sköt honom till döds. Nu misstänker åklagaren att det var fel person som sköts: "Uppgifter i utredningen pekar på att personen som sköt egentligen var ute efter en annan person än den som blev träffad", säger Gisela Sjöwall till P4 Halland.

FALKENBERG. Motivet bakom mordet i Falkagård kan vara synpunkter på en kärleksrelation. Men det var fel person som sköts till döds, misstänker åklagaren. Detta enligt Sveriges Radio P4 Halland.

– Uppgifter i utredningen pekar på att personen som sköt var egentligen ute efter en annan person än den som blev träffad, säger åklagare Gisela Sjöwall till radiokanalen.

Den 21 oktober i fjol sköts en man ihjäl på en cykelbana i bostadsområdet Falkagård i Falkenberg. Flera skott avlossades, ett träffade den 26-årige mannen i ryggen. Skottet var dödande.

Flera personer har tidigare varit misstänkta i fallet. Vid ett tillfälle satt nio personer anhållna, många av dem har koppling till det kriminella nätverket Black Cobra. Men nu har ett åtal lämnats in gällande två av dessa personer, en 22-årig man och en 29-åring man.

22-åringen är misstänt för att ha mördat 26-åringen. Den medåtalade 29-åringen är åtalad misstänkt för medhjälp till mord. Han ska ha varit på mordplatsen under kvällen och har enligt åtalet skjutit flera skott i luften samtidigt som han uppmuntrat 22-åringen att skjuta.

Kan kopplas till narkotika

GT har tidigare skrivit om att det finns misstankar om att detta var en uppgörelse i det haschkrig som pågår i södra Halland, något som nu bekräftades av åklagare Gisela Sjöwall.

– Det finns viss indikation på att det skulle kunna ha varit någon form utav narkotika involverad, säger hon till P4 Halland.

Hon berättar samtidigt att det kan finnas flera motiv, bland annat ett kärleksmotiv. P4 Halland skriver att 22-åringen hade synpunkter på den kille som hans syster hade en relation med. Han ska då ha försökt att skjuta honom men att pistolen klickat.

– Och sedan har han då skjutit efter den personen som sedermera då blir träffad utav ett skott och avlider, säger Gisela Sjöwall till P4 Halland.

Tidigare dömda

Det kan alltså vara så att det var fel person som sköts.

– Det finns ju vissa uppgifter i utredningen som pekar på att personen som sköt var egentligen ute efter en annan person än den som blev träffad, säger hon till P4 Halland.

Tidigare samma dag ska 22-åringen även ha gjort sig skyldig till ett mordförsök. Han jagade då en 34-årig man på moped samtidigt som han riktade en pistol mot mannens huvud och kropp. Han gjorde sedan en mantelrörelse och tryckte av men pistolen klickade och 34-åringen klarade sig. Åklagaren rubricerar brottet som försök till mord alternativt olaga hot.

Både 22-åringen och 29-åringen nekar till brott. De är tidigare dömda för en rad brott. 22-åringen är bland annat dömd för flera fall av misshandel under de senaste fem åren. 29-åringen dömdes 2010 till fängelse i fem år för medhjälp till försök till mord.

Detta har hänt:

21 OKTOBER: Vid 23.30-tiden får polisen larm om att en man ligger skottskadad på en cykelbana i stadsdelen Falkagård i Falkenberg. Mannen är en 26-åring från staden. Han förs till sjukhus men avlider av skottskadorna.

22 OKTOBER: Polisens tekniker hittar först en tomhylsa i anslutning till brottsplatsen som misstänks komma från mordvapnet. Sen hittas ytterligare tomhylsor som pekar mot att det är två vapen som avlossats.

30 OKTOBER: Ett 50-tal poliser slår tidigt på morgonen till mot sju olika adresser i Falkenberg. Sju personer grips och tas med till förhör misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. En åttonde grips senare. Männen är mellan 17-29 år gamla och anhålls.

31 OKTOBER: Ytterligare en person, en 21-årig man, grips av polisen för delaktighet i mordet.

1 NOVEMBER: Åklagaren försätter fem av de gripna på fri fot. De är fortsatt misstänkta men anses inte kunna störa utredningen.

2 NOVEMBER: Halmstad tingsrätt beslutar att häkta de fyra männen på sannolika skäl misstänkta för mord.

11 DECEMBER: En av de fyra fortsatt häktade personerna i Falkenberg försätts på fri fot.

13 DECEMBER: Varbergs tingsrätt beslutar att den 22-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för mordet ska sitta kvar i häktet. Åtal ska vara väckt senast 27 december. Samtidigt försattes de två andra misstänkta på fri fot.

21 FEBRUARI: 22-åringen åtalas misstänkt för mord. Hans 29-åriga kamrat åtalas misstänkt för medhjälp till mord.