Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Mannen ville fortsätta leva

Kvinnan står åtalad för mord. Under måndagen inleddes rättegången.Foto: robert betzehag

Den 72-åriga kvinnan har erkänt att hon tagit livet av sin make, men säger att hon gjorde det av barmhärtighetsskäl. 

Men att mannen ville dö är inte klarlagt, menar åklagare Robert Beckhard, som yrkar på mord.

– Han var glad att han levde, säger han.

På måndagen inleddes rättegången.

Strax före klockan 07.30 den 6 april i år stod personal från hemtjänsten utanför parets lägenhet i Lysekil. Ingen öppnade, men personalen kunde gå in ändå eftersom dörren stod olåst.

Man ser två blodiga och livlösa kroppar och ringer ambulans. Också hemsjukvården kommer till platsen, liksom polis.

Ambulanspersonal kunde konstatera att mannen var avliden medan kvinnan var vid liv och fördes till sjukhus.

Kvinnan överlever och bara några timmar senare är hon misstänkt för mord. Enligt åtalet har kvinnan skurit sin man i handleden så att han förblödde.  

Polisen genomförde en teknisk undersökning i makarnas lägenhet den 6 april.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

På måndagen inleddes rättegången mot henne vid Uddevalla tingsrätt. Den första dagen ägnade åklagare Robert Beckard åt att beskriva gärningen, så som han menar att den har gått till. 

Kvinnan erkänner att hon dödat sin man, men förnekar mord.

– Skuldfrågan är utredd och klar, men det kommer snarast hamna om rubricering och påföljd. Det är något som tingsrätten får fundera lite extra på, säger Beckard.

Lämnade självmordsbrev

Paret hade varit gifta i runt 50 år, men sedan mannen blev rullstolsburen tyckte kvinnan att deras liv allt mer slogs i spillror. Mycket tyder på att de senaste åren varit svåra på många sätt för paret, vilket framgår av åtalet och förundersökningen.

På brottsplatsen fann polisen ett brev, undertecknat med kvinnans namn. I det stod bland annat att läsa:

”Låt aldrig någon annan få bli så här lidande som (mannens förnamn) både fysiskt och psykiskt. Fånga upp de som mår dåligt och hjälp dem, det får aldrig gå ut över brukarna.”

På brottsplatsen fann polisen ett brev, undertecknat med kvinnans namn.Foto: POLISEN / POLISEN

– Hon ser det som en barmhärtighetsgärning som hon har utfört. Jag har gott hopp om att hon ska få ett mycket lindrigt straff eller till och med frias, har kvinnans advokat Tommy Nilsson tidigare sagt.

I mars, bara en knapp månad innan det misstänkta mordet, var var både kvinnan och mannen inlagda akut på sjukhus – tablettförgiftade. Enligt försvaret rörde det sig om ett självmordsförsök, fattat i samförstånd.

”Har det bättre i häktet”

Men åklagare Beckard anser inte att mannen frivilligt tog tabletterna, att han verkligen ville avsluta sitt liv. 

– Det finns uppgifter som ger vid handen att mannen, på grund av sitt hälsotillstånd, inte har kunnat ta ett grundat ställningstagande till det, säger Robert Beckard.

Vittnesuppgifterna går åt olika håll, fortsätter åklagaren.

Åklagare Robert Beckard.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Mannen ska både ha uttryckt att det var synd att han inte dog, men han ska också ha sagt att han var glad att han levde. Det finns uppgifter om att kvinnan tvingade honom att ta tabletterna, säger Beckard.

Kvinnan är dock övertygad om att mannen verkligen ville dö. Det säger hennes advokat, Tommy Nilsson.

– Hon menar att det är han som har tagit initiativet till det hela. Det är frågan om en stor, stark man som av olika anledningar blivit sängliggande med blöja. 

Rättegången återupptas igen på måndag nästa vecka, då den åtalade ska höras.

– Hon ska få möjlighet att berätta fritt, sen har jag en mängd frågor till henne om båda tillfällena, säger Robert Beckard.

Advokat Tommy Nilsson säger att hans klient ser fram emot sitt framträdande i rätten.

– Hon vill gärna föra fram det hon har i sitt huvud. Framförallt så vill hon förklara för omgivningen hur illa ställt hon tyckte att det var med hemsjukvården. Hur sorgligt det än låter, tycker hon att hon har det bättre i häktet än hon hade det tidigare.

Advokat Tommy Nilsson.Foto: ROBERT BETZEHAG