Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren: "Han har en vuxen kropp"

Alexandra Mezher, 22, mördad på jobbet Foto: Privat

En helt färsk kroppsundersökning visar att den misstänkte är äldre än 15 år.

Foto: Robin Aron
Alexandra Mezher, 22, jobbade på HVB-boendet i Mölndal. Foto: Privat
Här är hemmet där Alexandra Mezher jobbade.

Tingsrätten hyser starkt tvivel om den verkliga åldern för den man som sitter häktad för mordet på 22-åriga Alexandra Mehzer i Mölndal.

– Åklagaren har gjort det sannolikt att NN är över 18 år, sa rådmannen Kerstin Ekstedt i samband med att häktningsförhandlingen avslutades under tisdagen.

Men något beslut om att den misstänkte mördaren skulle vara annat än 15 år - det togs aldrig.

Det var med en helt färsk kroppsundersökning av den mordmisstänkte i bagaget som kammaråklagare Linda Wiking anlände till häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt under tisdagen.

Enligt henne visar utredningen att den yngling som misstänks för mordet på ett HVB-hem i Mölndal den 25 januari är äldre än de 15 år som han uppgett - och som tingsrätten hittills godtagit.

– Jag har fått ett muntligt besked om att han har en vuxens kropp, sa Linda Wiking inför att häktningsförhandlingen inleddes strax efter klockan 13 på tisdagen.

Den unge mannen kom till häktningsförhandlingen, snaggad och i blå långärmad skjorta, och höll genom sin advokat fast vid den ålder som tingsrätten tidigare kommit fram till.

Diskussionen om den mordmisstänktes ålder har pågått allt sedan händelsen inträffade tidigt på morgonen den 25 januari. Redan två veckor efter händelsen offentliggjordes resultatet av en intervjuundersökning från Migrationsverket som pekade mot att han i vart fall inte är under 18 år.

Medicinsk åldersundersökning

Men försvaret underströk att det rörde sig om just en enklare intervjuundersökning och efterfrågade en medicinsk undersökning. Och tingsrätten tog då det säkra före det osäkra och bedömde den misstänkte som 15 år.

Men efter tisdagens avslutade häktningsförhandling gavs ett nytt - om än motstridigt - besked i åldersfrågan.

– Åklagaren har gjort det sannolikt att NN är över 18 år, sa rådmannen Kerstin Ekstedt inför rätten och fortsatte:

– Tingsrätten har däremot inte tagit del av utredningarna och det finns därför inte skäl att klart avgöra att NN är över 18 år.

Tingsrätten tar det alltså för sannolikt att den mordmisstänkte är över 18 år, men för att fatta beslut i frågan behöver domstolen ta del av utredningarna.

"har en vuxens kropp"

Det rör sig om tre nya medicinska utredningar. Under tisdagsmorgonen fick åklagaren del av resultaten av den tredje: en större medicinsk kroppsundersökning av den misstänkte ynglingen.

Kroppsundersökningen är utförd av en barnläkare och ska avgöra om en person är färdigutvecklad och med fullt genomgången pubertet.

– Jag har fått ett muntligt besked som jag går igenom just nu om att han har en vuxen kropp, sedan är frågan vad som är att betrakta som vuxen, säger åklagaren Linda Wiking och menar att undersökningen bekräftar hennes bild av att den person som sitter häktad är vuxen och kan dömas till fängelse vid en eventuell fällande dom.

"I vart fall vuxen"

Sedan tidigare har hon också låtit genomföra en handledsröntgen samt en undersökning av den misstänktes tänder för att få mer information om den misstänktes ålder.

– Han är i vart fall vuxen. Sedan finns det felmarginaler också där, säger Linda Wiking om tandundersökningen.

Och hon berättar att hon kommer driva att det rör sig om en vuxen man som är 18 år eller äldre.

– Det finns ingenting som säger att det är ett barn. Det som tänderna säger gör att jag kommer göra gällande att han i vart fall är 18 år. Min bedömning är att han är ett par år äldre än 18, säger Linda Wiking.

Men

Juridisk bedömning

Den mordmisstänktes advokat Claes Kennedy har själv inte tagit del av de medicinska utredningarna men betonar att åldersbestämningar är svåra.

– Det är oerhört svårt att avgöra ålder när man är runt 18 år. Hon får väl argumentera för sin sak, men min ståndpunkt är fortfarande den att han ska bedömas som underårig, det finns inget skäl att ändra det och det har även tingsrätten bedömt i den enda juridiska bedömningen som finns i frågan, säger Claes Kennedy.

Sedan tidigare har försvaret också påpekat att bland annat Barnläkarförbundet ifrågasatt användningen av åldersbestämningar.

En höjning av den mordmisstänktes ålder har inte bara betydelse för en eventuell straffpåföljd. Samtidigt har en första rättspsykiatrisk undersökning visat att den mordmisstänkte troligen lider av en allvarlig psykisk störning och det kan leda till att han överlämnas till rättspsykiatrisk vård vid en eventuell fällande dom.

Stor betydelse

Men beslutet om åldern kan också spela in i frågan om den misstänkte ska kunna sitta häktad, i vart fall under längre tid.

Både åklagaren och försvaret har ansett att dagens häktningsförhandling inte behövs. Men ett av skälen för tingsrätten att ha häktningsförhandlingen är att det rör sig om en ung person som sitter häktad och att häktningsbeslutet måste prövas ordentligt.