Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren: Därför ska Bilevicius ha livstid

Nerijus Bilevicius bör få livstids fängelse, menar åklagaren. Foto: Alex Ljungdahl
Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anders Ylander

Något annat straff än livstids fängelse kan inte komma på tal för mordet på Lisa Holm.

Det sa vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm under sin slutplädering i rätten.

– Jag anser att han ska dömas till livstids fängelse, sa Wennerholm i sin slutplädering och krävde att Nerijus Bilevicius ska utvisas ur landet efter avtjänat straff.

Under en tidvis turbulent rättegång där advokaten Inger Rönnbäck in i det sista kallade ett stort antal nya vittnen till den åtalade Nerijus Bilevicius försvar håller just nu både åklagaren och försvarsadvokaten sina sista slutpläderingar i Skaraborgs tingsrätt.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm inledde med att ställa en fråga till sig själv, som han därefter besvarade:

– På huvudfrågan om det är Nerijus Bileviciussom begått mordet är svaret: Ett otvetydigt ja.

Åklagaren bedömde inte helt överraskande bevisningen i sin helhet som "väldigt stark".

– Det är en omfattande och övertygande bevisning, sa Lars-Göran Wennerholm.

Något annat straff än livstid var inte att tänka på, enligt åklagaren

– Jag anser att det finns flera omständigheter som gör att tingsrätten bör döma ut det strängaste straffet, sa han.

Och fortsatte:

– Lisa Holm blev 17 år gamla. hon var en ung flicka, fysiskt underlägsen Nerijus Bilevicius och helt skyddslös.

Åklagaren menade att det inte är svårt att sätta sig in i den maktlöshet flickan måste ha känt

– Det är självklart att Lisa Holm känt en oerhörd fruktan och en dödsångest. Här finns en mängd försvårande omständigheter och vi kan inte göra annat än döma ut det strängaste straffet, livstids fängelse, sa Lars-Göran Wennerholm och krävde också att Nerijus Bilevicius ska utvisas efter avtjänat sträff.

"Ljuger"

Vid två avgörande tillfällen ljuger Nerijus Bilevicius i rätten, enligt åklagaren:

• Tillfället då en kvinnlig joggare dagen före mordet, 6 juni, säger att Nerijus försökt få med henne i en bil och han säger att det inte var han.

• Om vad han gjorde den tid då Lisa Holm mördades.

– Han ljuger uppenbarligen om 6 juni-händelsen. Varför kan man fråga sig. Han ljuger uppenbarligen att han varit hemma klockan 18 till 20 den 7 juni. Varför kan man fråga sig, sa åklagaren och gav en beskrivning av den misstänkte mördaren som en något udda figur.

– Han är inte social på det sättet att han tar kontakt med människor, sa åklagaren.

– Jag får uppfattningen att ingen känner Nerijus Bilevicius. De säger att han är duktig på att arbete att han hälsar. Men ingen verkar ha pratat med honom om något annat än jobb.

"Inget värde"

Det blixtinkallade förhöret med Nerijus Bilevicius hustru tidigare under tisdagen menade åklagaren inte tillförde någonting. Han sa också att det var något som både försvaret och han själv var överens om.

– För mig är det uppenbart att hon vill hjälpa sin man. Hon har då i förhör gått från att ge honom alibi, till att inte göra det, till att nu försöka göra det igen. I förhöret kom hustrun också med ytterligare tidsangivelser som motsägs av uppgifter i utredningen, sa åklagaren.

– För mig tyder det i bästa fall på en stor osäkerhet vad gäller tidsuppgifterna. Jag anser att hennes uppgifter i det här läget inte tillför målet något. Det är både jag och försvaret överens om.

Sista ändring

Försvaret har under de fem dagarna försökt bringa tvivel i en mängd saker i utredningen. Bland annat om hur, när och var Lisa Holm mördades. Det var eventuellt tvivel som åklagaren nu försökte bringa klarhet i.

Men han gjorde en ändring i sista stund.

– Vi vet, vill jag påstå, att det är ladan och förrummet till slakthuset som är brottsplatsen. Där finns Lisa Holms hårstrå på väggen, ett rör med linjära mönster i dammet och rep som är av samma typ som Lisa hade runt halsen då påträffades död.

Rättsläkaren kom fram till att Lisa Holm avled genom hängning och måste ha placerats i det skåp i en byssja där hon träffades kort efteråt.

– Jag anser egentligen inte att det finns någon anledning att ifrågasätta den slutsatsen, sa åklagaren men valde ändå att öppna för att Lisa Holm kan ha avlidit på annat sätt, genom att eventuellt ska ha strypts.

Nya vittnen

Senare i eftermiddag är det sedan Nerijus Bileviciusadvokat Inger Rönnbäcks tur att argumentera för sin klient.

Under måndagen kallade hon en av landets mest rutinerade poliser Jan Olsson som vittne och lät honom uttala sig om, vad han menar är, luckor i åklagarens bevisning. Under måndagen gavs också en delvis annorlunda bild av hur och när Lisa Holm dog genom ett annat av advokatens vittnen, specialist

Jan Olsson är en av Sveriges mest rutinerade poliser genom tiderna och har arbetat med flera av de största målen i svensk kriminalhistoria.

Snurrad runt huvudet

På uppdrag av Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck gick han i helgen igenom delar av förundersökningsprotokollet för att hitta luckor i åklagarens bevisning.

När han på måndagen hördes i rätten tog han bland annat upp att den misstänktes brors DNA har hittats på en tejpbit av samma typ som var snurrad runt Lisa Holms huvud.