Åklagaren: Änkans motiv bakom mordet

Foto: Måns Langhjelm / Scanpix

På tisdag väcks åtal mot den 72-åriga änka som misstänks ha mördat sin man i Strömstadstrakten för snart 19 år sedan.

Motivet ska ha varit en ekonomisk konflikt, och kvinnan hade ett besöksförbud vid bostaden där mordet skedde.

– Så som jag resonerar handlar det om att hon riskerade att förlora mycket av det som stod henne varmt om hjärtat, säger åklagare Stefan Lind.

I början av oktober hämtades den 72-åriga änkan till förhör, misstänkt för mord på sin make för 18 år sedan. Hon anhölls och häktades, misstänkt för mordet, och på tisdag väntas åtalet komma.

Maken försvann i september 1995 i Strömstadstrakten och hittades några dagar senare död i närheten av bostaden. Dödsfallet betraktades först som naturligt, men senare kom det fram uppgifter som tydde på brott. 1997 startades en brottsutredning, men lades ner.

– Det är en helt annan utredning nu. Vi har hört väldigt många personer runtomkring, vi har hört om alla personer om var hörda då. Vi har hört kvinnan ett stort antal gånger och hon har fått redogöra för mycket av det som föranledde det hela. Det handlar om motivbild, en ekonomisk konflikt, säger åklagare Stefan Lind.

"Ett stort trauma för henne"

Enligt åklagaren hade mannen ansökt om äktenskapsskillnad, som snart skulle komma att gå igenom.

– Det skulle bli en bodelning och det fanns både äktenskapsförord och enskilda egendomar. Såsom jag resonerar så handlar det om att hon riskerade att förlora mycket av det som stod henne varmt och hjärtat, bostaden till exempel. Som hon har beskrivit det själv har det varit ett stort trauma för henne, att förlora tillgångarna. Hon fick även besöksförbud, hon fick inte vara där i samband med äktenskapsskillnaden. Hon mådde helt enkelt dåligt, säger Stefan Lind.

GT har tidigare skrivit om att änkan för polisen erkänt att hon några dagar innan maken hittades död använt en elpistol mot honom. Enligt änkan var det mannen som först attackerade henne med elpistolen, och att hon sedan använde den i självförsvar. Änkan har också vid ett tillfälle ringt in till radioprogrammet "Karlavagnen" och pratat om sin man på ett sätt som gjorde att bekanta fattade misstankar och tipsade polisen om att änkan kunde ligga bakom makens död.

– Radioprogrammet var aktuellt redan i utredningen 1997. Men det nya är personer som hört henne berätta om saker face to face och där det finns uppgifter som är mer besvärande för henne. Det handlar om vad hon haft för anledning till att ha åkt dit, med elpistolen, säger Stefan Lind.

Så det är en elpistol som har bragt mannen om livet?

– Ja, jag påstår det. Vi tycker oss kunna styrka att det är användandet av elpistol, en eller två, det är inte helt klart. Jag påstår att det är mer än en elpistol som hon använt. Vi vet att två riskgrupper finns när det gäller användande av elpistoler och en av dem är just svårt hjärtsjuka som den här mannen var. 

Svårigheter med gammalt mord

Åklagarens åtal bygger på att kvinna åkte till mannens bostad, trots besöksförbudet, utrustad med en eller två elpistoler. Hon ska medvetet ha gått till attack mot mannen.

– Det är det som hela bygger på. Hon har naturligtvis en lite annan förklaring, hon menar att hon gjort det i någon form av självförsvar, att han ska ha attackerat henne. Men det får utkristalliseras. Jag gör en annan bedömning. Hon har inte förklarat vad hon gjorde där, hon medger att hon varit där men förnekar brott. 

Hur ser bevisläget ut?

– Det finns inte ett exakt bevis som kommer att avgöra, utan det kommer att vara en samlad bedömning av allting. Det finns en hel del omständigheter som pekar åt det som jag påstår. Mycket av det här kommer att handla om en uppsåtsbedömning och vi kommer kanske att hamna i en bedömning av andra möjliga dödsorsaker till exempel. Det är något som tingsrätten ska få pröva.

Att det väcks åtal i ett nästan 20 år gammalt mord är enligt åklagaren ganska unikt, och för också med sig vissa svårigheter.

– Vi har till exempel ett antal personer som vi ska höra i rätten och det påverkar ju att det handlar om detaljer som är nästan 19 år gamla. Och vissa personer finns inte i livet längre. Det är en svårighet. Vi har inte heller möjligt att göra en ny rättsmedicinsk undersökning av kroppen, den är borta sedan länge. Man får gå på de gamla obduktionsprotokollen, säger Stefan Lind.

Änkan nekar till brott

Kvinnans advokat Björn Hurtig sammanfattar hennes inställning:

– Hon förnekar.

Omständigheterna kring att kvinnan tidigare ska ha berättat om elpistolen vill han inte kommentera närmare.

– Det råder delade meningar om vem som haft med sig en elpistol till platsen. I övrigt vill jag nog inte säga så mycket mer om hennes inställning i sak, säger Björn Hurtig.

Ytterligare frågor kring ärendet vill han i nuläget inte besvara.

– Vi tar det i samband med rättegången. Hon förnekar det som kommer att läggas henne till last genom åtal, det vill säga mord, säger Björn Hurtig.

Mannen hittades 1995 död i skogen i närheten av sin bostad i Strömstadstrakten. Den 72-åriga änkan har hela tiden nekat till brott.  Hon har sedan det misstänkta mordet varit bosatt på flera platser i Västra Götaland men bor sedan många år i Göteborg.