Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nätverket Ali Khans advokat fick varning

Hör Johanna Bäckström Lerneby berätta om konflikterna i Göteborg.
Advokat Edip Samuelsson fick disciplinstraff av Advokatsamfundet.Foto: JAN WIRIDEN
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander anser att det utdömda straffet är allvarligt även om man inte tagit till uteslutning.Foto: MICKE LUNDSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON
Göteborgs tingsrätt.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: ANDERS WEJROT
1 / 7

Edip Samuelsson, släktnätverket Ali Khans advokat, får en varning och döms till böter på 50 000 kronor av Advokatsamfundet – för att ha brutit mot god advokatsed när han förde ut information från häktet.

Men Klaudia Mathé, en av tre åklagare som anmälde honom, tycker att straffet är för milt.

– Han skulle ha dömts till det strängaste straffet, uteslutning, säger hon.

Göteborgsadvokaten Edip Samuelsson företräder regelbundet släkten Ali Khan – där flera medlemmar pekas ut som ett kriminellt nätverk – och har fått ett hårt straff av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Han har tilldelats en varning och dömts till böter på 50 000 kronor för att i två fall ha brutit mot god advokatsed. Tre åklagare i Västsverige hade anmält honom för att ha hjälpt klienter att runda häktningsrestriktioner och föra ut information.

Fälldes i två fall

Advokatsamfundet fällde Edip Samuelsson i två fall och friade honom i ett tredje. Hans disciplinstraff är det näst strängaste i samfundets arsenal, men åklagarna som anmälde honom är inte nöjda.

– Det är för mild påföljd. Han skulle ha dömts till strängaste straffet, uteslutning. Det handlar om upprepade åsidosättanden från advokatens sida, säger Klaudia Mathé, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– Han begår nya överträdelser som bryter mot god advokatsed, mot restriktioner. Det är inte olyckliga omständigheter utan fullt medvetna åtgärder. Han är en erfaren brottmålsadvokat som vet mycket väl vad han gör, säger hon.

Vi har utan framgång sökt Edip Samuelsson i mer än en vecka för att få en kommentar.

Meddelanden till frun

Fallet där åklagaren och Edip Samuelsson möttes rörde en man som stod åtalad för flera fall av ekonomisk brottslighet, bland annat falska fakturor. Under utredningen hjälpte Samuelsson sin klient, enligt åklagaren, att föra ut meddelanden rörande den ekonomiska brottsligheten till hustrun.

Fallet gick vidare till hovrätten där Samuelsson på begäran av justitiekanslern (JK) entledigades som advokat. Den åtalade dömdes i juli i år för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri.

I ett annat fall anmäldes Samuelsson av åklagare Daniel Larson i Göteborg. Advokaten försvarade en person misstänkt för mordförsök, som anses stå nära gängledaren Eddie Jobe i Biskopsgården i Göteborg.

Samuelsson kontaktade ett alibivittne före polisen och lämnade information till denne om vad klienten, häktad med restriktioner, hade sagt. Detta gav enligt åklagaren vittnet en chans att ge den misstänkte alibi. När det hela upptäcktes innebar det dock att bevisvärdet sjönk vilket ansågs vara till klientens nackdel.

Förvånad över straffet

Också kammaråklagare Daniel Larson är förvånad över att Advokatsamfundet inte tog till det strängaste straffet mot Samuelsson.

– Jag blir lite förvånad för skulle de komma fram till att han har gjort restriktionsbrott i två fall så såg jag framför mig att det skulle vara så allvarligt att han skulle uteslutas, säger han till Dagens Nyheter. 

Advokatsamfundets disciplinnämnd skriver i sitt beslut:

”Sammanfattningsvis har nämnden funnit det klarlagt att Edip Samuelsson vid två tillfällen under relativt kort tid har gjort sig skyldig till allvarliga brott mot god advokatsed i form av handlande i strid med för klienterna meddelade restriktioner. Enligt nämndens mening framstår därvid hans kontakter med klienten D:s fru, E, som särskilt allvarliga … Nämnden tilldelar därför Edip Samuelsson varning … och ålägger honom … att betala straffavgift till Advokatsamfundet med 50 000 kr.”

Stort narkotikaärende

I ett tredje fall friade disciplinnämnden Edip Samuelsson. Fallet gällde ett stort narkotikaärende mot tre bröder i släkten Ali Khan som alla ingår i den mest brottsaktiva grenen av Ali Khan-släkten. Enligt åklagaren förmedlade Samuelsson och övriga försvarsadvokater information mellan de tre bröderna – medan de satt häktade med restriktioner – som gjorde att de kunde lämna en samstämmig version.

”Det är enligt nämndens mening inte visat att Edip Samuelsson på sätt som X påstått, har lämnat uppgifter till Y eller att han i övrigt haft samarbete med denne som stått i strid med de för klienten meddelade restriktionerna. Anmälan föranleder därför inte någon åtgärd”, skriver disciplinnämnden i sitt friande beslut.

– Jag har gjort anmälan och står för den, men de har uppenbarligen gjort en annan bedömning och anser att det inte går att bevisa. Jag tycker fortfarande att det är väldigt allvarliga saker, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud, som gjorde anmälan, till DN. 

”Näst hårdaste påföljden”

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander anser att det utdömda straffet är allvarligt även om man inte tagit till uteslutning.

– Det är den näst hårdaste påföljden. Det är ett allvarligt brott mot god advokatsed så det är en allvarlig påföljd. Handlandet skedde efter en allvarlig felbedömning från advokatens sida, det var inte för att uppsåtligt skada utredningen, säger hon och fortsätter:

– Därför blev det inte uteslutning. Uteslutning är ett mycket starkt ingripande, det innebär yrkesförbud.

Hon säger att de senaste åren har en advokat per år uteslutits ur samfundet, 2017 var det tre. Varning med straffavgift utdömdes 28 gånger förra året och 22 gånger året dessförinnan.

”Personligt angrepp”

Edip Samuelsson har i inlagor till Advokatsamfundet och hovrätten tillbakavisat alla anklagelser. I sitt svar till Advokatsamfundet hävdar han att en klick åklagare i Göteborg vill skrämma honom till passivitet för att han varit kritisk och inte ”agerat undfallande”, skriver Göteborgs-Posten. 

Och till hovrätten skrev han tidigare att han ”uppfattar åklagarens agerande närmast som ett personligt angrepp på mig”, enligt GP. Åklagare Klaudia Mathé, som anmälde honom i det fallet, avvisar hans påstående som ”befängt”.

– Det är bara påhitt från hans sida. Jag har inget personligt mot advokaten, jag visste inte att andra anmälningar gjorts. Det fanns en solklar grund för anmälan, säger hon.

Edip Samuelsson har minst 27 gånger företrätt den kriminella delen av det klanliknande släktnätverket Ali Khan, som enligt polisen styr delar av brottsligheten i Göteborg, skriver GP. Under senare tid har nätverket legat i konflikt med ett annat kriminellt gäng i Göteborg, Backagänget, något som bland annat resulterat i skottlossning, uppmärksammade vägspärrar och ett dramatiskt möte mellan gängen på ett hotell i Göteborg.

Risk för personlig relation

Enligt åklagare Klaudia Mathé finns en risk att advokater kan få en mera personlig än professionell relation till sina klienter när de företräder samma personer hela tiden.

 – Samtidigt kan kriminella få förväntningar på advokater och begära tjänster. Det kan skapa snedvriden konkurrens när det finns advokater som vill kringgå restriktioner och andra inte, säger hon.

Också Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Advokatsamfundet, understryker vikten av att advokater agerar oberoende.

– Även om man ska vara lojal mot sin klient är det viktigt att oberoendet inte kan ifrågasättas, säger hon.

”Gangsteradvokater sitter i knäet på klienter”

Advokat Viktor Banke, känd juridisk debattör i sociala medier, Viktor Banke tillstår efter det senaste årets debatt om vissa advokaters uppträdande att ”det finns en risk att advokater och klienter kommit varandra för nära”.

– De verkliga gangsteradvokaterna är de som sitter i knäet på sina klienter. Som går in med pengar på häktet eller låter sina häktade klienter ha kontakt med omvärlden. Som inte förmår vara oberoende i förhållande till klienterna, sannolikt av rädsla för att förlora dem, säger han till Dagens Juridik och fortsätter:

– De advokaterna riskerar ryktet för alla oss andra.

Hanif Bali, riksdagsman (M), tycker att Advokatsamfundet borde ha uteslutit Edip Samuelsson. Han säger klankriminalitet leder till korruption, som i Italien där advokater inte är lojala mot advokatetiken och rättsstaten utan mot klan och familj.

– Det var svagt av Advokatsamfundet att inte utesluta honom. Frågan är om samfundet som har särskilda privilegier genom lagstiftning är rätt institution att sköta det här arbetet. I Norge är det en särskild myndighet som gör det, säger han.

 

Fler nyheter från Västsverige:

Polisen hotas mitt under ingripandet och tvingas kalla på förstärkning: ”Vi bryr oss inte”.