Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagare kopplas in – efter jättebranden

Det som återstod av byggnaden på måndagsförmiddagen. Foto: Lovisa Waldeck

Kammaråklagare Thomas Willén har nu inlett en utredning efter storbranden som totalförstörde Slottsskogshallen i Göteborg, rapporterar SVT.

Två tolvåriga pojkar har enligt polisen berättat att de kan ha startat branden.

– När en person under 15 år är misstänkt för ett grovt och allvarligt brott, så görs alltid en sådan utredning, säger Willén till SVT Nyheter Väst.

Det handlar om en så kallad LUL 31-utredning, en utredning enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

Thomas Willen berättar för SVT att utredningen ska utröna vad som har hänt. Utredningen ska också fungera som ett underlag för socialtjänsten som eventuellt kommer behöva vidta åtgärder.

– Brottsrubriceringen i det här fallet är grov mordbrand, vilket skulle ge fängelse i minst två år ifall brottet begåtts av en vuxen person. Ett barn under 15 år är inte straffmyndig och kan därför inte dömas i domstol, säger Thomas Willén till SVT.

Han säger samtidigt att en utredning mot unga i stort sett ser likadan ut som en vanlig förundersökning gällande straffmyndiga. Det handlar om traditionellt polisarbete, som att hålla förhör, utföra tekniska utredningar och liknande.

Riskerar stora skulder

Redan på söndagskvällen, bara timmar efter att branden startade, gick polisen ut med informationen om att man fått uppgifter om att två barn kunde ha orsakat branden och att man följde upp det spåret. 

Under måndagsförmiddagen rapporterade GP att pojkarna medgett att de kan ha orsakat branden. En uppgift som Anna Jansson, förundersökningsledare vid polisen, bekräftat. Enligt GP är medgivandet inte detsamma som ett erkännande av brott utan det kan handla om en olyckshändelse.

De ekonomiska konsekvenserna för barnen riskerar att bli enorma. Förundersökningen är i sin linda, men i ett senare skede kan branden visa sig mycket kostsam för pojkarna och deras familjer. Enligt Göteborg stads försäkringsbolag, Göta Lejon, har den nu totalförstörda byggnaden ett försäkrat värde av 24 miljoner kronor.

LÄS MER: Barn kan ha startat branden – riskerar skuldsättas för livet