Åklagare: Inget slut på muthärvan

De nya uppgifter som presenteras i kvällens Uppdrag granskning i Sveriges Television kan komma att leda till fler misstankar om mutbrott, enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz:

- Vi får väl kika på om det blir något för oss. Det kan bli något nytt företag som kommer in, som ska ha lämnat muta. I morgon kommer folk att ringa och mejla, säger han till TT.

 Nils-Eric Schultz har dock ännu inte sett programmet.

 Nils-Eric Schultz tror att man hittills bara nystat fram några trådar i härvan med mutor i Göteborgs stad.

TT: Är du förvånad över hur mycket den här härvan hela tiden växer?

 - Ja, det är jag. Jag tror inte att det är slut som det är nu, utan det är så mycket informationer, samtal och tips som kommer in. Det verkar som om vi bara är i inledningen.

 Utöver de förundersökningar som pågår finns en rad andra misstankar.

 - Det finns nu några fall, två eller tre, där jag behöver mer information för att kunna inleda förundersökning, säger Nils-Eric Schultz.

Svåra fall


 Några av fallen är komplicerade, bland annat det som rör en 41-årig man, tidigare anställd på Peab, som på sannolika skäl sitter häktad för grovt mutbrott och grovt bedrägeri. På onsdagen lämnade Nils-Eric Schultz in en ansökan om åtalsförlängning mot mannen.

 Om denne inte går med på åtalsförlängningen måste han omhäktas. I så fall sker häktningsförhandlingen på torsdag.

 - Några fall är mindre komplicerade, så något eller några kanske blir klara för åtal inom någon månad, säger Nils-Eric Schultz.