Per Nilsson och Jimmie Åkesson möts. Foto: Anders Ylander
Per Nilsson och Jimmie Åkesson möts. Foto: Anders Ylander

Åkessons förre lärare: "Han fortsätter ljuga"

Publicerad

Det gick hett till i SVT:s "Debatt" när Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson mötte sin gamla högstadielärare Per Nilsson - en av de som säger att partiledaren ljög om sin uppväxt i tv-programmet "Nyfiken på partiledaren".

Jimmie Åkesson reagerar starkt på att man misstror honom.

- Vissa av de här människorna kommer jag inte ihåg att jag någonsin har träffat, ändå vet de allt om vad jag gjorde och tyckte och upplevde för 25, 30 år sedan. Jag tycker att det är en helt absurd situation, säger han till GT efter debatten.

På söndagen var det Jimmie Åkessons tur att gästa SVT:s "Nyfiken på partiledaren". I samtalet med terapeuten Poul Perris berättade han hur hans syn på invandring formades redan som femåring i sandlådan, i bostadsområdet Falvik i Sölvesborg.

"Lite rädd"

- När vi svenska små barn hade lärt oss i skolan att vi skulle vara snälla mot varandra, visa hänsyn, inte slåss så upplevde vi att man hade en motsatt uppfattning i den andra gruppen. Det är klart att då blir man lite rädd, sade han i programmet.

"Fortsätter ljuga"

Under veckan har många röster höjts som säger att partiledaren ljuger. En av dem läraren Per Nilsson, som på torsdagen mötte Jimmie Åkesson i SVT:s "Debatt".

- När han var fem till åtta år så fanns det kanske tolv invandrare, men han är så fräck så att han ändå håller fast i någonting, säger Per Nilsson till GT efter programmet och fortsätter:

- Det var blonda, ariska ungar i varenda klass. Men han fortsätter ljuga.

"Hudflängd i media"

Jimmie Åkesson menar att politiska motiv ligger bakom misstron.

- De som har uttalat sig i tidningen är sådana som antingen var engagerade i vänstern på den tiden, eller som i dag, som Per Nilsson, som är en vänsterperson, en lärare, med uttalade vänstersympatier, säger han.

Han säger att många har hört av sig till honom och bekräftat hans upplevelse.

Varför tror du att de inte har uttalat sig?

- Jag tror att efter att de har sett den här debatten så kommer de definitivt inte att göra det, hur jag blev hudflängd i media.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER