Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkessons förre lärare: "Han fortsätter ljuga"

Per Nilsson och Jimmie Åkesson möts. Foto: Anders Ylander

Det gick hett till i SVT:s "Debatt" när Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson mötte sin gamla högstadielärare Per Nilsson - en av de som säger att partiledaren ljög om sin uppväxt i tv-programmet "Nyfiken på partiledaren".

Jimmie Åkesson reagerar starkt på att man misstror honom.

- Vissa av de här människorna kommer jag inte ihåg att jag någonsin har träffat, ändå vet de allt om vad jag gjorde och tyckte och upplevde för 25, 30 år sedan. Jag tycker att det är en helt absurd situation, säger han till GT efter debatten.

På söndagen var det Jimmie Åkessons tur att gästa SVT:s "Nyfiken på partiledaren". I samtalet med terapeuten Poul Perris berättade han hur hans syn på invandring formades redan som femåring i sandlådan, i bostadsområdet Falvik i Sölvesborg.

"Lite rädd"

- När vi svenska små barn hade lärt oss i skolan att vi skulle vara snälla mot varandra, visa hänsyn, inte slåss så upplevde vi att man hade en motsatt uppfattning i den andra gruppen. Det är klart att då blir man lite rädd, sade han i programmet.

"Fortsätter ljuga"

Under veckan har många röster höjts som säger att partiledaren ljuger. En av dem läraren Per Nilsson, som på torsdagen mötte Jimmie Åkesson i SVT:s "Debatt".

- När han var fem till åtta år så fanns det kanske tolv invandrare, men han är så fräck så att han ändå håller fast i någonting, säger Per Nilsson till GT efter programmet och fortsätter:

- Det var blonda, ariska ungar i varenda klass. Men han fortsätter ljuga.

"Hudflängd i media"

Jimmie Åkesson menar att politiska motiv ligger bakom misstron.

- De som har uttalat sig i tidningen är sådana som antingen var engagerade i vänstern på den tiden, eller som i dag, som Per Nilsson, som är en vänsterperson, en lärare, med uttalade vänstersympatier, säger han.

Han säger att många har hört av sig till honom och bekräftat hans upplevelse.

Varför tror du att de inte har uttalat sig?

- Jag tror att efter att de har sett den här debatten så kommer de definitivt inte att göra det, hur jag blev hudflängd i media.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!