Kaos bröt ut när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons skulle hålla tal i Göteborg. Foto: Jan Wiridén
Kaos bröt ut när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons skulle hålla tal i Göteborg. Foto: Jan Wiridén

Åkesson tvingades ställa in tal – buades ut

Publicerad

GÖTEBORG. Strax innan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle hålla tal i Göteborg, utbröt kaos på Götaplatsen.

Polisen försökte köra bort drygt tusen demonstranter och media från platsen - och det utbröt handgemäng mellan polis och demonstranter.

– Alla som stannar gör sig skyldiga till brott, ropade polisen i högtalarna.

– Det är skandal, säger Jimmie Åkesson till GT.

Men han får mothugg av demonstranterna.

– Jag anser att det är min rätt att demonstrera, säger Mathias Ek, 27.

Jimmie Åkesson skulle hålla tal på Götaplatsen i Göteborg i dag. Drygt tusen demonstranter mötte upp på platsen med burop och skrik och polisen försökte köra bort både demonstranter och media från platsen.

– Alla som stannar gör sig skyldiga till brott, ropade polisen i högtalarna.

Demonstranterna kastade under förmiddagen ägg mot Jimmie Åkesson som under tumultet såg oberörd ut. Bland annat twittrade Åkesson "Vad händer i vår stolta demokrati?" och hänvisade till GT:s direktsända tv-sändning.

På den såg man hur polisen och demonstranter flera gånger hamnade i slagsmål. Polisen försökte med hjälp av hästar och bussar köra bort demonstranterna som stod i armkrok.

Flera demonstranter greps på platsen och fördes bort av polisen.

– Det är otäcka scener på Götaplatsen nu. Polisens bussar och hästar trycker nu tillbaka demonstranterna, rapporterade GT:s utsända reporter Sandra Divinyi.

Åkesson: En skandal

Jimmie Åkesson säger till GT att talet inte kommer att hållas i dag.

– Jag tycker det är bedrövligt. Vi vet att det var väldigt mycket människor här som kom hit för att lyssna på vad vi har att säga och så kan de inte höra någonting. De flesta vågade sig inte fram eftersom det står en ganska stor samling vänsterextremister och skriker och kastar ägg och sådana saker. Det är bedrövligt.

Det är inte första gången detta händer? Hur känns det?

– Det här är ju inte protester utan jag kallar det för sabotage för att hindra oss från att föra ut vårt budskap. Det är inte acceptabelt att jag står här i Sverige ett par veckor före ett viktigt val att extrema grupperingar tillåts att hindra människor från att föra ut sitt budskap. Det är egentligen en stor skandal.

Därför pratade inte Åkesson

Jimmie Åkesson säger senare till GT att de som var på plats på Götaplatsen är extremister som inte är representativa för göteborgarna.

GT: Buntar du inte ihop alla nu, det var väl mycket vanligt folk som protesterade också?

– Står man och skriker och stör ett politiskt möte och kastar saker, då är man per definition extremist, menar jag, då är man emot demokrati och yttrandefrihet, säger Jimmie Åkesson.

GT: Du sa att det alltid är samma sak i Göteborg, vad menade du?

– I större städer brukar det vara den här typen av störningar, förra gången jag var i Göteborg för fyra år sedan var det precis likadant, så tyvärr är det så. Man kan tycka att polisen borde ha lärt sig. Jag vet inte vilken taktik man hade, men vad jag kan bedöma var det alldeles för lite poliser på plats, det var jättekonstigt.

Enligt polisen greps 19 personer för ohörsamhet, medan elva omhändertogs för störande av ordning. Cirka 1000 personer var på plats.

Var alla extremister?

– Vår bild är att det är väldigt blandat med folk, vi uppfattade att det var mellan 700 och 1000 personer på plats, säger polisens kommenderingschef Lena Matthijs.

"Rejält otäckt"

Carlos Ibarra är en av demonstranterna som inte vill kalla sig extremist. Han kom till Götaplatsen för att tyst demonstrera sitt missnöje mot Sverigedemokraternas politik. Han var inte beredda på det tumult som uppstod.

– Det var rejält otäckt när polisen försökte rida rätt in i massan av motdemonstranter på Götaplatsen. Då satte vi oss ner i protest, säger Carlos Ibarra, 29 år.

Han är visserligen född i Chile men har levt i Sverige under hela sin uppväxt.

– Jag brukar säga att jag är blatte på utsidan och helsvensk på insidan. När vi demonstrerar mot det här partiet som inte vill ha oss här i landet, blir det så fel när polisen ställer upp på deras sida. De borde gjort som vi skanderade, gå på lunch när klockan var tolv, säger han.

Matthias Ek, 27 var en av dem som polisen lyfte bort.

– Det var extremt ovänligt. Jag anser att det är min rätt att demonstrera, men de ansåg inte polisen som betedde sig oerhört aggressivt. De var två av dem som lyfte upp mig, när jag frågade om jag inte hade rätt att vistas på allmän plats, svarade de "inte här", säger Mathias Ek.

De unga tjejerna som mer eller mindre brutalt fördes bort från platsen var också rejält chockade efteråt.

– Det här är rent ut sagt för jävligt. Vi satt bara ner och ropade våra slagord, så kommer stora starka poliser och för bort oss med våld, säger Theresia Arontzon, 20 år.

"Våldför sig på demokratin"

Torgtalet med Jimmie Åkesson i Göteborg blev aldrig av. Han talade senare i Kungälv, Stenungssund och Ljungskile.

Åkessons pressekreterare Linus Bylund berättar att Sverigedemokraternas säkerhetsstab var besvikna över polisens insats på Götaplatsen.

– Vad jag har förstått är våra säkerhetsansvariga besvikna över att polisen inte har de befogenheter och resurser de behöver. Det var väldigt tydligt, säger Bylund.

Han tycker att tumultet på Götaplatsen är ett potentiellt hot mot demokratiska rättigheter.

– Naturligtvis är det ett hot mot de demokratiska rättigheterna att utrycka åsikter. Det är viktigt att EU-kritiker kan komma och lyssna på de politiker som är EU-kritiska.

Han tror att protesterna på Götaplatsen kan innebära ökat stöd för Sverigedemokraterna i framtiden.

– Det leder till fler sympatier på kort sikt. Men jag tycker inte att journalisterna ska kalla dem för demonstranter, det här är människor som saboterar ett möte och våldför sig på demokratin, som våldför sig på människors rättighet att uttrycka sina åsikter, och det är en brottslig handling, säger Bylund.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson
Lasse Råde
Lasse Råde
Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER