Åke Lundgren: Fantastisk vision som jag vill se mer av

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Suget efter att något ska hända med våra älvstränder och Centrala Älvstaden är enormt.
Alla vill se planer och skisser och höra om idéer och visioner - och det fort.
Och visioner som Viking Green Centre vill jag se mer av.
Det finns ingen annan förklaring till att prestationen av Göteborgsarkitekten Håkan Cullbergs vision Viking Green Centre lockar hela Göteborgspressen.
Fyra medarbetare från GP, två från TV4, två från TT, medarbetare från Västnytt, Västekot och flera andra samt givetvis GT kom för att lyssna på Håkan Cullberg.
Viking Green Centre med ikonkuben Viking Green City vill ge detta nedslitna och outnyttjade område en injektion av stolthet och framtidstro som krävs för tillväxt, arbetstillfällen och ett hållbart samhälle.

Han vill bygga en grön
stad kring ett framträdande landmärke får att på så sätt fånga världens blickar och skapa ett internationellt intresse som ska locka kapital och turism.
Vi lyssnade till en vision som inte är förankrad i Göteborgsdemokratin utan ett utspel.
Nu kommer just de här idén att får stort genomslag.
Dels för att den var först.
Och dels för att den är bra och tänkvärd.

Håkan Cullberg behåller Bananpiren, uppför en ikonbyggnad, och utvecklar den till ett land - och sjömärke för en hamnstad som funnits i många hundra år.
Han bygger en helt ny stad på det uttjänta Frihamsområdet.
Och i hans vision finns Ringön med dess gamla byggnader och lokaler kvar för att inrymma ny verksamhet i samklang med det moderna Göteborg. Det är en helt fantastisk vision som kommunstyrelsen bara måste titta på i arbetet med Centrala älvstaden.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) är bekant med Håkan Cullbergs vision.
- Det är vackra bilder. Det finns många som har bra idéer, men nu måste vi börja i rätt ände med Cent-rala Älvstaden, som ju Kommunstyrelsen behärskar och inte börja bestämma vilka hus vi ska bygga innan visionen är klar, säger hon.
Jag kan förstå att Anneli Hulthén vill ta det kallt. Men jag vill se många heta förslag och heta debatter innan visionen spikas.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER