Åke, 2, svalde batteri – nu varnar hans pappa

Nu vill pappa Samuel varna andra för konsekvenserna av att barn får i sig batterier.
Foto: Privat
"Jag hoppas att det här kan fungera som en ögonöppnare för andra, att man ska akta sig", säger Samuel.
Foto: Privat

Plötsligt började slem rinna ur tvåårige Åkes mun.

Pappa Samuel och mamma Lisa förstod inte vad som hade hänt – tills en kirurg på sjukhuset upptäckte att Åke svalt ett knappcellsbatteri.

– Det fastnade på sämsta tänkbara ställe och har bränt sönder slemhinnorna rätt rejält, säger pappa Samuel som nu vill varna andra föräldrar.

För en dryg vecka sedan befann sig familjen Hylén på campingsemester i Varberg. De gjorde sig redo för hemfärd och började packa ihop sina tillhörigheter – när deras tvåårige son Åke helt plötsligt går fram till mamma Lisa.

– Han hulkade och var väldigt ledsen och dreglade från munnen. Vi förstod att han hade svalt något och han sa själv att det var en peng, berättar Samuel Hylén, pappa till Åke.

Så småningom såg familjen inget annat val än att ringa 112. Efter ambulanstransport till Varbergs sjukhus fördes Åke vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset för att slutligen hamna på Drottning Silvias barnsjukhus.

Åke lades på operationsbordet – och efter mer än två och en halv timme berättar kirurgen vad det är som fastnat i Åkes hals:

– När han säger att det är ett batteri som fastnat så förstår jag direkt vilket batteri det är. Vi hade en brandvarnare i husvagnen som strulat, så jag hade plockat ur batterierna och lagt de i ett vitrinskåp och trodde att de låg bra där, berättar pappa Samuel.

"Hade kunnat sluta värre"

Batteriet, ett knappcellsbatteri, hade lagt sig under struplocket i matstrupen och där legat och "matat spänning", något som orsakat skador på slemhinnorna.

Ett knappcellsbatteri likt det till höger fick Åke i sig.
Foto: Privat

– Det fastnade på sämsta tänkbara ställe och har bränt sönder slemhinnorna rätt rejält. 

I ett inlägg på Facebook har Samuel Hylén skrivit om olyckan. Han vill göra andra föräldrar mer uppmärksamma på hur farliga batterier är.

– Tack och lov har batteriet inte bildat några hål eller penetrerat slemhinnorna, men det hade kunnat sluta mycket värre.

Får inte äta eller dricka

Batteriet som Åke svalt hade Samuel placerat på hög höjd i ett vitrinskåp.

– Jag hoppas att det här kan fungera som en ögonöppnare för andra, att man ska akta sig. Även om batterierna ligger i ett skåp, över barnhöjd, så finns det en risk att de åker ner av någon anledning. Då går det fort tills de hamnar i halsen på ett barn.

En vecka har gått sedan Åke svalde batteriet – men han lider fortfarande av skadorna.

– Han har en sond i magen för att strupen ska kunna vila. Han har precis fått börja dricka försiktigt, men han får inte äta förrän sonden tas bort. Den försvinner förhoppningsvis om fyra veckor när läkarna följa upp hur hans läkeprocess har gått, säger pappa Samuel.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste Västsvenska nyheterna.