Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akademiker försökte stoppa Richard Jomshofs föreläsning

Richard Jomshof.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göteborgs universitet.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Den 5 december ska Richard Jomshof föreläsa på Göteborgs universitet. 

Nu skriver GP att omkring hundra akademiker har skrivit under en namninsamling – för att stoppa föreläsningen. 

– Oacceptabelt låg nivå, säger SD:s presschef Henrik Gustafsson till tidningen. 

”Så tänker en partistrateg”. Det är rubriken på de föreläsningarna som Göteborgs universitet ordnar under hösten. Partisekreterare och chefsstrateger från riksdagens partier har sedan början av september besökt JMG (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) för att prata om sina yrken. 

Den 5 december är det dags för Sverigedemokraterna och Richard Jomshof, som ska prata om ”strategisk kommunikation”. Men en grupp internationella studenter har nu startat en namninsamling för att stoppa föreläsningen. Det rapporterar GP. 

Tidningen skriver att omkring hundra akademiker har skrivit under namninsamlingen, som springer ur ”rädsla och oro”. Det säger Mia Liinason som är professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet till GP. 

– Initiativet kommer från internationella studenter som inte har egna nätverk och inte vet hur de ska nå ut, säger hon och påpekar vikten av att övriga studenter och lärare vid GU engagerar sig i frågan. 

”Överdrifter och trams”

En av dem som skrivit under är Åsa Apring, professor i litteratur vid universitetet. Hon jämför SD med fascistiska krafter och drar paralleller till Polen och Ungern. Något som får Sverigedemokraterna att reagera kraftigt. Initiativet anklagas för att främja en tystnadskultur. 

– Överdrifter och rent trams. Oacceptabelt låg nivå. Att angripa studentföreningar och öppen, demokratisk debatt på det här sättet är bara ovärdigt och inget som är värt att ta mer av vår tid i anspråk. Hon borde skämmas, helt enkelt, säger Henrik Gustafsson, presschef, till GP. 

Någon inställd föreläsning blir det inte på universitetet. Mats Ekström, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, säger att han är förvånad över antalet som skrivit under namninsamlingen och menar att det vore orimligt att inte bjuda in SD i egenskap av riksdagsparti. SE MER: Sex av tio väljare – det är rätt att samarbeta med Sverigedemokraterna