Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åk på coronasäker utflykt – besök sex västsvenska slott

Att semestra hemma kan bli dyrare än utlandsresan, säger sparekonomen. ”Man åker på utflykter, äter på uteservering, köper glass, det är många småutgifter”.

Är du trött på att sitta hemma och vill göra en coronasäker utflykt med familj och vänner? 

Då kan du utforska listan nedan med sex slott i Västsverige som är värda att besöka. 

Allt som behövs är en picknickkorg och en filt – och sol förstås.

Läckö slott i Lidköping

Läckö Slott i LidköpingFoto: JAN WIRIDEN

Anrikt, rikskänt – och ett av Västsveriges mest besökta turistmål. Bland andra kronprinsessan Victoria och prins Daniel har förälskat sig i området och det är lätt att förstå varför. Läckö slott, som ligger på Kållandsö i Lidköpings kommun, började byggas redan på 1200-talet och i dag är det öppet för allmänheten. Under coronapandemin har verksamheten inte varit lika omfattande som tidigare år, men besökarna kan fortfarande vandra omkring i korridorerna på slottet och få sig en inblick i hur slottslivet i Västsverige såg ut på Medeltiden. Guidat eller på egen hand. 

Bland de historiska ägarna till slottet finns Gustav Vasa, trots att han enligt uppgift bara besökte slottet två gånger. 1654 började den moderna varianten av Läckö Slott att ta sin form och i dag är flera rum bevarade från den tiden. Slottet ägs av den svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk – här finns också ett kafé och i anslutning till slottet finns hotellet ”Naturum”, eller ”Victoriahuset”, döpt efter kronprinsessan. Där kan du bo, äta och lära dig mer om Västsveriges natur och djur. Således kan du utvidga ditt besök till en helhelg. 

 

Tjolöholms slott i Fjärås

Tjolöholms slott i FjäråsFoto: Privat

Tjolöholms slott ligger i Kungsbacka kommun och här kan du med lagom avstånd till de andra gästerna både fika och äta lättare luncher. 

Slottet, som är i renässansstil, började byggas 1898 och stod färdigt 1904. Men det var först när det köptes upp av Göteborgs stad 1964 (för 4,5 miljoner) som slottsområdet blev fritidsreservat. 

23 år senare köptes Tjolöholm upp av Kungsbacka kommun och Västkuststiftelsen. 

För den som besöker slottet i dag finns det en lekby för barnen, det finns trädgårdsvisningar som är guidade och med ”Hemesterbussen” kan du åka kollektivt både till och från slottet. 

I själva slottet får du se de olika salarna, välbevarat hantverk och oväntade historier om detaljerna som gör slottet. Snillrika uppfinningar, som varmluftssystem och hästdragna dammsugare, finns också bevarade. 

Och när man vandrat klart finns det också möjlighet att bada i närheten. Tjolöholms öppettider för restaurangen varierar, men besökare kan åka dit dygnet runt. Här anordnas också konferenser och bröllop. 

 

Bohus fästning i Kungälv

Bohus Fästning i KungälvFoto: JONAS TOBIN / GT/EXPRESSEN

700 år av nordisk historia! Bohus fästning är visserligen mer en ruin än en fästning, men besökarantalet är ständigt högt och på grund av de stora ytorna kan du på gott avstånd från andra gäster vandra omkring och insupa historien. 

Fästningen började byggas 1308 och ligger på en 40 meter hög klippa på Bagaholmen i Kungälvs kommun. 

Fästningen har använts vid flera krig som en strategisk punkt och användes även som fängelse och plats för straffarbete.

I mitten av 1700-talet raserades fästningen, men en stor del är bevarad. Och i dag är platsen en av Västsveriges sju underverk. Detta efter att över 12 000 personer röstat på sin favorit bland 49 nominerade kulturmiljöer i området. 

Här kan du under corona bli vigd, i drop in-vigslar, läsa mer om Sveriges historia och njuta av den vackra utsikten. I närheten finns flera restauranger och kaféer och på sin hemsida skriver personalen på Bohus Fästning så här: Området är stort och det är få inomhusytor vilket gör att vi hoppas kunna bedriva en någorlunda normal verksamhet. 

 

Gunnebo slott och trädgårdar i Göteborg

Gunnebo Slott och Trädgårdar.Foto: Lina Ikse

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndals kommun och sägs vara en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsanläggningar. Här kan du gå på slottsvisning, strosa i de vackra trädgårdarna, gå hantverkskurser och delta i evenemang. 

Här finns också en ekologisk restaurang där du kan äta utomhus. 

Själva historien för slottet sträcker sig långt bak i tiden – faktiskt ända till 1797. En stor renovering av slottet gjordes under 1950-talet och invigdes av Gustav VI Adolf 1952. 

Sedan dess har slottet och trädgårdarna varit öppna för allmänheten. 

Med anledning av covid 19-pandemin har slottspersonalen vidtagit flera åtgärder, men du och barnen kan fortfarande gå tipspromenad, torka snittblommor (kurs) eller slöjda (för 9- till 14-åringar) vid vissa tidpunkter. I slottets orangeri växer citroner och andra spännande örter och växter. För aktuell information i pandemin kan man följa slottets hemsida. 

 

Gräfsnäs slottsruin i Sollebrunn

Gräfsnäs Slottsruin i Alingsås kommun.

Gräfsnäs slott (och numera slottsruin) ligger vid Sollebrunn i Alingsås kommun.

På 1550-talet byggdes ett slott på platsen. Slottet har sedan brunnit vid tre tillfällen med exakt hundra års mellanrum: 1634, 1734 och 1834. 

1934 klarade det sig...

Resten av slottet har sedan förfallit tills nutid, men på senare år har ruinen blivit ett stort turistmål och den stora och vackra parken besöks av många. Här kan du gå utan att behöva oroa dig för trängsel. Slottet omges av en lundartad slottspark med flera olika ädla lövträd som grov ek och ask, rödek, lönn, lind samt en märklig variant av storvuxen asp. Örter växer kring den uttorkade vallgraven och många är nyfikna på den historiska arkitekturen. 

I parken finns i dag också en restaurang, ett hembygdsmuseum, en badplats och ett större evenemangsområde. Riddarspel, veteranbilskvällar och olika typer av högtidsfiranden har visserligen ställts in i corona, men Anten-Gräfsnäs museijärnväg är öppet och har sin ändstation vid parken. Det är ett populärt besöksmål för både barn och vuxna. 

Dessutom är området fullt av västsvensk historia som du kanske inte kände till – men som du kan få reda på, vid ett besök. 

 

Mariedal slott i Lundsbrunn

Mariedal slott i LundsbrunnFoto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Mariedal slott ligger i Lundsbrunn i Götene kommun, 16 kilometer norr om Skara. 

Det är än i dag oklart exakt när slottet byggdes, men det har haft många olika ägare genom tiderna. Under medeltiden ägdes slottet av kyrkan men under 1500-talet blev det privatägt. 

Sedan 1938 har slottet ägts av släkten Virgin, en pommersk adlig ätt. I dag finns det ett våffelkafé i området och det ”lilla sagoslottet” är visserligen inte öppet för allmänheten, men det är fritt fram att strosa i den stora parken och omgivningarna. Rofyllt, vackert – och helt coronasäkert. 

På Mariedal slott har flera filmer spelats in, tack vare omgivningarna, och den som är ute efter en promenadtur och fika i vacker miljö kan ta sig hit via E20. Det kan vara svårt att hitta slottet enbart via skyltar, men som en ihärdig besökare skrev på ett recensionsforum på nätet: Plötsligt står det där, som en ”en rosa bakelse i grönskan”. 

 

SE MER: Intresset för fritidshus har ökat under pandemin

Mäklaren: ”Ökningen har varit extrem stark under en period”.