Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åk hit för att hitta
solen i midsommar

<p>I inlandet blir det att ta på sig regnkläderna för att dansa runt midsommarstången. Längs kusten har man åtminstone chans till en solig morgon och kväll.</p>Foto: Maria Gredeskog
<p>Det är till Bohuslän man ska åka för att få den soligaste midsommarn. Bäst väder lär det bli på söndagen.</p>Foto: Jan Wiriden
– Det är själva midsommarafton som inte verkar bli så fin längs kusten. För övrigt är det ändå hyggliga solchanser. Och även om det inte blir så varmt så är det ju bara att ta med sig en extra tröja, säger meteorolog Johan Groth.Foto: Ylwa Yngvesson

Åk till Bohuslän i midsommar om du vill ha chans att se solen.

– Själva midsommarafton kan det komma några skurar, men resten av helgen kan bli hyfsat solig - om man firar längs kusten, säger Johan Groth, meteorolog på Storm vädertjänst.

Det finns ingen gång på året när vädret är så viktigt för svenskar som på midsommar. Vi vill sitta ute i solen och äta sill och färskpotatis. Vi vill dansa utan paraply runt midsommarstången. Vi vill ligga i gräset och äta solvarma jordgubbar. Men så verkar det inte bli i år.

– Nej, det ser inte så bra ut för midsommarafton. Huvudprognosen för Västsverige är ostadigt och svalt, den prognosen börjar bli rätt säker. Det här skurvädret är svårare att förutsäga. Men det verkar som om inte ens kusten kommer att klara sig undan regnskurar på midsommarafton, säger Johan Groth.

Men för att börja med det roliga: Många västsvenskar ger sig ut till kusten redan på torsdagen.

– Då är det troligtvis ganska soligt längs kusten med måttliga västvindar och temperaturer på 14-15 grader, berättar Johan Groth.

Solig morgon

Det blir också en ganska solig fredagsmorgon i Västsverige, men sen kommer ett område med regnskurar att dra ner över norra Bohuslän. Regnvädret rör sig under förmiddagen ner mot Kungälv och Göteborg, medan det börjar klarna upp i norra Bohuslän.

– Så under fredagen blir det regnskurar i hela Västsverige, men längs kusten och runt Vänern finns ändå chans att se solen.

Någon värme att tala om blir det dock inte.

– 14 - 15 grader troligen, i norra Bohuslän kanske uppemot 17 om solen tittar fram.

Midsommaraftons kväll klarnar det upp.

– Därför blir det en ganska kall midsommarnatt, kanske runt tio grader längs kusten och fem till sex grader över land.

Klassiskt sommarväder

Och midsommardagen ser hyfsat solig ut.

– Det är det klassiska sommarvädret, det bildas moln över land och sedan kommer skurar, medan det blir rätt soligt i Bohuslän. Det är fortfarande inte varmt, men hittar man ett ställe i lä kan man fortfarande ha det ganska hyggligt. Man sänker ju kraven!

På söndagen kan det bli ännu lite lugnare och ännu lite varmare.

– I Bohuslän kan temperaturen kanske klättra uppåt 20 grader. Och även inåt land minskar regnskurarna så det kan bli en hyfsat solig dag även där, säger Johan Groth.

Glöm inte tröja!

Han poängterar dock att vid den här typen av lågtrycksbetonat väder kan tidtabellen förskjutas.

– Prognosen blir säkrare längre fram i veckan.

Sammanlagt ser ändå midsommar hyfsat hygglig ut för den som firar längs kusten.

– Det är själva midsommarafton som inte verkar bli så fin. För övrigt är det ändå hyggliga solchanser. Och även om det inte blir så varmt så är det ju bara att ta med sig en extra tröja, säger meteorologen.