Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wolds oro för antivaccin-propaganda

Foto: HENRIK JANSSON
Foto: Roberto Casimiro / SIPA/IBL

Så länge det har funnits vaccin har det funnits vaccinkritiker. Men kraften och genomslaget i de konspirationsteorier och myter som florerar kring covidvaccinen är något nytt och betydligt farligare.

Det menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Det här är det obehagligaste jag har varit med om på länge, säger Wold. 

Som GT tidigare rapporterat är skillnaderna i vaccinationstäckning stora mellan stadsdelarna i Göteborg och regionens arbete med att få fler att vaccinera sig går trögt.

I Angered ökar vaccinationstäckningen bara med en dryg procentenhet i veckan, och totalt är färre än 60 procent av stadsdelens invånare vaccinerade. Allra lägst är vaccinationsgraden i nordöstra Gårdsten, där inte ens en tredjedel – 31 procent – är fullvaccinerade.

Förklaringen kan vara att de myter och konspirationsteorier som sprids om covidvaccinen har fått fäste här. Det menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Och hon är oroad.

– Det finns så oerhört mycket desinformation, och den är ganska skickligt gjord. Det är ofta äldre män i tweedkostym, inte sällan med någon akademisk titel, som talar med en viss auktoritet och använder ett akademiskt språk, säger Wold, och fortsätter:

– Lyssnar man på vad de faktiskt säger så hör man att det är ren rappakalja, men ändå är det många som låter sig övertygas. Det är chockartat att till synes helt normala svenskar, vissa till och med sjukvårdsutbildade, tror att det kan ligga någonting i allt det här. 

Skräddarsydda myter

Desinformationen är ett globalt problem, och enligt Agnes Wold riktar sig mycket av den mot fattigare länder.

– Då skräddarsyr man myter efter vad man tror kan skrämma upp befolkningen. I Indien har det till exempel spridits en myt om att man blir en apa om man tar Astras vaccin – ett bra, billigt och hållbart vaccin som skulle kunna göra stor nytta. Det är oerhört cyniskt.

– Man riktar också in sig mot kvinnor och hävdar att vaccinet orsakar infertilitet eller rubbar menscykeln, säger Agnes Wold.

Andra påståenden är mindre långsökta men fortfarande bristfälliga, fortsätter hon.

– Jag hör ofta argumentet att man får minst lika bra immunitet av själva sjukdomen som av vaccinet, och det är ju sant. Men vaccinet tar du ju för att inte bli sjuk. Är du över 40, särskilt om du är man, kan du inte vara säker på att du inte kommer att bli allvarligt sjuk. Och även om du klarar dig från det kan du få långtidssymptom, som luktbortfall.

”Det är livsfarligt”

Myter om vaccin är inte ett nytt fenomen, men att desinformationen kring covidvaccinen spridits med sådan framgång är oroande, menar Agnes Wold. 

– Det här är det obehagligaste jag har varit med om på länge. Man känner ju till de gamla flummarna som tycker att vaccin är onaturligt. Som tar örter i stället för mediciner och som tycker att infektioner är ofarliga. Men det här är något helt annat. Det liknar ingenting jag har varit med om i mitt liv.

Vad kan man göra för att motverka desinformationen?

– Till att börja med måste var och en ta sitt ansvar. Det viktigaste är att inte sprida det vidare, och om du känner någon som gör det – säg till på skarpen. 

– Det här är livsfarligt, folk kan dö, säger Agnes Wold.


SE OCKSÅ: Stadsdelen med lägst andel vaccinerade