Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wolds kritik mot nya strategin

Wold om symtomen att hålla utkik efter.
Agnes Wold kritiserar nya strategin.
Foto: HENRIK JANSSON
Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen och Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin
Foto: ALI LORESTANI/TT

Sveriges nya strategi i coronakrisen är: Familjekarantän. 

Det innebär hemisolering av hushållskontakter, som Folkhälsomyndigheten tidigare i veckan förklarade. 

En som inte tycker det är en bra idé, är Agnes Wold: 

– Åtta av tio som stannar hemma nog kommer att göra det helt förgäves, säger hon till Aftonbladet. 

Coronahösten närmar sig och Sveriges strategi blir bland annat att införa lokala restriktioner. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens pressträff tidigare i veckan. 

Och vad innebär då det? 

– Det som bland annat diskuteras är hemisolering av hushållskontakter, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm till DN. 

Den så kallade ”familjekarantänen” betyder att den som bor med någon som är smittad också måste isolera sig i två veckor. Främst är detta aktuellt för Stockholmsregionen, men i förlängningen kan det i teorin bli aktuellt även för Västsverige. En som tycker det är en dålig idé, är Agnes Wold. 

Wold: Inte effektivt

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, menar att familjekarantänen inte är särskilt effektiv. Till Aftonbladet säger hon: 

– Det stora flertalet, 80 procent, smittas inte av någon närstående. Och det är oklart hur länge en familjekarantän skulle pågå. En eller två veckor? Och kostnaden för att hålla de 80 procent som troligen inte smittas av närstående hemma i 14 dagar är hög. Dels i form av ersättning från Försäkringskassan, dels i form av utebliven arbetskraft inom exempelvis vården. 

Agnes Wold menar också att smittan börjar spridas efter att man har blivit sjuk – inte från och med det att man har fått smittan. Därför förhindrar man två dagars smittspridning till priset av att alla är hemma i 14 dagar. 

– Frågan är om det är en effektiv användning av pengarna. Det kan inte jag avgöra, säger Wold till Aftonbladet. 

Gäller inte barnen

Enligt Maria Rotzén, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, innebär familjekarantänen att de vuxna stannar hemma. Barnen ska inte omfattas av samma restriktioner. 

– Tanken är att de anhöriga ska vara hemma med smittbärarpenning eller motsvarande tillsammans med den sjuke. Det kommer antagligen också att bli så att vi kommer att uppmana den anhöriga att testa sig innan man bryter sin isolering, även om man inte har några symtom, säger hon till TT. 

”Ni kommer se att vi har ett dödsfall bland de yngre”