Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold varnar inför coronahösten

Feber, extrem trötthet och huvudvärk bland de vanligaste corona-symtomen.
Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi.
Foto: HENRIK JANSSON

Sommaren börjar snart lida mot sitt slut men coronaviruset stannar kvar.

Samtidigt vågar fler och fler svenskar söka sig utomlands, till restauranger och till uteliv.

Det är något som Agnes Wold har många tankar om.

– Man ska inte kräva att ungdomar ska ha jättetråkigt hela tiden, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Våren och sommaren har präglats mycket av coronaviruset – och hösten verkar inte bli annorlunda. Företrädare för det västsvenska kroglivet har tidigare vittnat om hur fler och fler agerar som om det inte vore en rådande pandemi.

– Om gästerna bryter mot våra restriktioner är det vi som hamnar i trubbel. När man säger till blir de fly förbannade och det är en stressfaktor, har en kroganställd i Göteborg tidigare sagt till GT

På västkustpärlan Smögen har miljöchefen tidigare uppmanat till att gå ifrån allmänna platser, så som Smögenbryggan, om där är för mycket folk.

– Stora delar av dagen är där mycket folk men det går ändå att vara där och hålla ett visst avstånd. Vissa tider går det bra. Men ibland är det proppfullt och då vill jag verkligen rekommendera att man går därifrån, har Maria Bylund, miljöchef i mellersta Bohuslän, tidigare sagt.  

Agnes Wold med hunden Gösta.
Foto: HENRIK JANSSON

”Smittan tar aldrig slut”

Att fler tar sig större frihet och därmed större risker är något som Agnes Wold har olika tankar om.

– Om man är 70-plussare så måste man vara försiktig och hålla sig isolerad. Men därför har den svenska modellen varit ganska bra för att ungdomar får vara friare, medan äldre håller sig mer isolerade. Det är eftersom de äldre är de som drabbas. Jag blir lite irriterad på när folk kritiserar de yngre, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Hon förklarar vidare att det i nuläget är omöjligt att säga hur hösten kommer att bli – om svenskar kommer kunna ta sig större friheter eller inte.

– Oavsett kommer 70-plussare inte kunna vara mer oförsiktiga. Smittan tar aldrig slut. Den finns alltid någonstans och kan blossa upp. Det är problemet för de här som har stor risk för att bli väldigt sjuka själva, de kan fortfarande inte leva helt fritt och träffa vem de vill. Samtidigt är risken mindre nu än i april, säger Agnes Wold.

I och med de öppna gränserna vågar svenskar sig utomlands.
Foto: CHRISTINE OLSSON

Är det säkert att åka utomlands?

– Det beror på vart man åker. Man vågar ta sig till grannländerna eftersom de har mindre smitta än här och det är ingen fara. Jag hade personligen inte åkt till Spanien, Grekland eller liknande just nu, säger Agnes Wold. 

Hon fortsätter: 

– Jag säger inte att det de har särskilt mycket mer smitta men det är långt bort och det kan införas olika restriktioner när man är där. Jag förstår inte riktigt den enorma längtan som finns hos svenskar att åka till de här länderna. Att flyga är inget problem ur smittskyddsperspektiv men ur ett koldioxidperspektiv är det alltid ett problem. Jag tror inte risken är större att bli smittad på en semesterresa för då håller man sig ofta för sig själv med sin familj eller vänner. 

Att ge sig ut på krog eller restaurang innebär risker om du befinner dig i riskgrupp, enligt Agnes Wold.
Foto: ADAM IHSE / TT

Vad tycker du om att gå ut på restaurang eller krogen?

– Jag förstår lite de här stackarna i Italien, Spanien som suttit i karantän i flera månader och som tycker det är tråkigt att inte kunna festa. Den svenska modellen har varit bra för ungdomar i det perspektivet att de är lite friare. Man kan inte kräva att de ska ha jättetråkigt hela tiden. Att gå ut och äta på restaurang går bra om man håller avstånd och följer restriktioner, så som det har varit hela tiden. Men inte för 70-plussare eller personer i riskgrupp.

Liseberg håller stängt under coronapandemin.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Kan man gå till Liseberg om de öppnar i höst?

– Det där att de inte kan öppna beror på ordningsstadgar och lagstiftningar. Det är naturligtvis inte farligare att vara på Liseberg än i Ullared men det är olika lagstiftningar. Det finns inte så mycket att tjata om. Man får inte ordna sammankomster eller evenemang med över 50 personer och visst, det är lite trubbigt men det är lagar. Det behöver inte betyda att just Liseberg är farligt. Men personligen tycker jag det är mest synd att Astrid Lindgrens värld är stängt.

Hösten är på väg och Agnes Wold varnar för att vi inte vet hur det kommer bli efter sommaren.
Foto: Tomas Franklin

Kommer coronaviruset försvinna i höst?

– Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att räkna på olika scenarion. Det första är om allting fortsätter vara bra, att det är låg smitta och så vidare. Det andra scenariot är om det kommer lite små utbrott här och där med sjukdom och smittspridning. Det tredje scenariot är om det blir värre, att coronaviruset får en mer utbredd spridning. Anledningen till att man räknat på de tre scenarion är för att förbereda vården. Jag tror inte det finns någon som vet med säkerhet vad som kommer hända.