Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wold varnar för låga vaccinationstalen

Professor Agnes Wold oroas över att inte fler är vaccinerade mot covid-19.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: Colourbox

Jämfört med samma vecka förra året är smittspridningen av covid-19 just nu mer än fyra gånger så hög i Västra Götalandsregionen.

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är siffrorna alarmerande.

– Att öka vaccinationsgraden måste vara högsta prioritet nu, säger hon. 

Den 7 september gav regeringen det efterlängtade beskedet: Smittspridningen är under kontroll och i slutet av månaden tas de nationella restriktionerna bort.

Samtidigt har coronasmittan skenat i samhället. Fram till vecka 37 – i nio veckor – ökade antalet inrapporterade fall stadigt, och även om pilarna pekar åt rätt håll i den senaste veckostatistiken så är smittan fortfarande betydligt mer utbredd än samma period förra året.

Förra veckan rapporterades 1 433 fall in i regionen. För ett år sedan var samma siffra 305.

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen:

– Dels tror jag att det beror på att delta, som är betydligt mer smittsam, nu är den dominerande varianten. Dels kan man nog säga att vi förra året hade större respekt för viruset och var bättre på att hålla avstånd.

Smittsprining – nu och då

Fram till vecka 37 ökade smittspridningen av covid-19 nio veckor i streck i Västra Götaland. Under samma period förra året var trenden överlag den motsatta – smittan minskade i samhället. 


Vecka: Antal fall 2021 Antal fall 2020


Vecka 27: 252 fall 1206 fall

Vecka 28: 377 fall 681 fall

Vecka 29: 450 fall 615 fall

Vecka 30: 499 fall 363 fall

Vecka 31: 580 fall 605 fall

Vecka 32: 816 fall 671 fall

Vecka 33: 1030 fall 579 fall

Vecka 34: 1362 fall 396 fall

Vecka 35: 1388 fall 234 fall

Vecka 36: 1843 fall 295 fall

Vecka 37: 1433 fall 305 fall

Agnes Wold varnar

Den stora skillnaden är att det nu finns vaccin som både skyddar mot infektion och mot allvarlig sjukdom. Färre människor dör.

Men alla har inte valt att vaccinera sig.

Vecka 37 har 71 procent av invånarna fått båda sina doser, och att den siffran inte är högre, är oroande. Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Man ska vara otroligt orolig över att det finns så mycket folk i 50- och 60-årsåldern som är ovaccinerade. Det gäller inte minst i våra förorter. Att öka vaccinationsgraden måste vara högsta prioritet nu.

”Det är extremt”, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: HENRIK JANSSON

I Angered, det stadsdelsområde i Göteborg med lägst vaccinationsgrad, har endast 55 procent fått sprutan.

– Det pågår en fruktansvärd desinformationskampanj från olika aktörer. Om du tar vaccinet blir du en apa, eller du blir steril, du dör inom två år – sådana saker. Det är förfärligt, säger Agnes Wold, och fortsätter:

– Det är extremt, och på en helt annan nivå än de här gamla antivaxxarna som vi är vana vid.

Restriktioner kan återinföras

Regionen har meddelat att man kommer att intensifiera insatserna med att få fler att vaccinera sig, och även om det rör sig om låga siffror finns det positiva tendenser.

Den största ökningen av andel vaccinerade i regionen återfinns nämligen i just Angered. Där har andelen vaccinerade under vecka 37 ökat med 2,3 procent för dos 1 och 5,2 procent för dos 2, jämfört med veckan dessförinnan.

Östra Göteborg är också ett av de områden där andelen vaccinerade ökar som mest.

Den 29 september slopas de nationella coronarestriktionerna, men Thomas Wahlberg utesluter inte att det kan uppstå ett läge när det blir nödvändigt att återinföra en del av dem igen.

– Allt är möjligt. Om det skulle bli så att det blir ett stort utbrott med många som behöver sjukhusvård, då måste man se vad man kan göra föra att få ner smittspridningen. Men det viktiga nu är inte att införa restriktioner, utan att gasa med vaccinationerna. Är man ovaccinerad kan man inte slappna av, säger han. 

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: HENRIK JANSSON

Detta gäller efter 29 september – ovaccinerade ska hålla avstånd

181 316 personer testade sig vecka 37 i Sverige