Sju sorters blommor under kudden och dans runt midsommarstång tillsammans med nära och kära är för många en självklarhet.
Men när det den 19 juni i är är dags för midsommarafton ser världen lite annorlunda ut än vad den brukar.
På grund av coronapandemin har flera stora och klassiska västsvenska midsommarfiranden på platser så som Tjolöholms slott, Gunnebo slott och i Slottsskogen ställts in.
Men är man van att fira i lite mindre skala, med nära och kära, så kan man fortfarande få till det om man tänker sig för och håller avstånd.
Professorns råd: Ta det lugnt med snapsen
Detta gör man bäst om hjärnan inte påverkats av den traditionsenliga snapsen, menar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteorologi.
– Om man nu vill fira med personer som är 70 plus så måste man för det första vara utomhus. Där finns det lite olika varianter, men i grunden handlar det mycket om att man inte kan vara full och rumla runt, säger hon och fortsätter:
– Så fort man börjar dricka lite för mycket snaps så glömmer man avstånd. Man får han en förhållandevis nykter midsommar, vilket kan vara lite av en anomali.
Lämnar man de äldre utanför behöver man inte vara lika försiktig, men pandemin försvinner inte för att det plötsligt blir midsommar.
– Vill man leva ut lite mer får man umgås med fler i sin ålder, säger Wold.
Folkhälsomyndighetens riktlinjer
Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.
Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet och utomhus.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Själv kommer Agnes Wold att undvika att fira midsommar, men det är inte på grund av pandemin, berättar hon.
– Jag är ingen midsommarfantast. Men jag har förståelse för att många tycker det är viktigt. Vi brukade fira det mer när barnen var små. Sen är det dessutom så att jag har en extremt gräsallergisk man så vi har kommit på att det är bäst att hålla sig i stan och inte ge oss ut i grönområden förrän det där har lagt sig i början av juli. Jag kommer troligen inte att göra någonting i år.
Önskar bredare testning av befolkningen
Agnes Wold berättar att det i teorin skulle kunna gå att lätta på restriktionerna, om ordentliga tester av befolkningen hunnit komma i gång ordentligt i Sverige.
– Salivtester för virus måste sättas upp, så man kan köra det hyfsat billigt. Hade det fungerat sedan innan skulle man i teorin kunna garantera att en familj var helt smittfri förutsatt att de hållit sig inne ett par dagar efter testet utförs. Men nu är vi inte där, säger hon.
Tre saker du ska undvika på midsommarafton
• Fira sjuk. Känner du av minsta symptom av sjukdom så ska du inte under några som helst omständigheter umgås med andra människor.
• Dansa inte runt midsommarstången. Att hålla varandra i händerna går illa ihop med rekommendationerna att hålla avstånd till sina medmänniskor.
• Sitt inte inne i grupp. Detta är särskilt viktigt om dina midsommargäster är över 70 år gamla.
Detta kan du unna dig i på midsommarafton
Var utomhus. Var ute i naturen, ta en picknick och umgås.
Ta en snaps, om du vill. Men ta det försiktigt med de alkoholhaltiga dryckerna. Berusning kan ställa till det för konsekvenstänket och få en att ta lättvindigt på restriktionerna.
Njut av maten. Ät något som du tycker är gott till midsommar. Det finns ingen anledning att ändra den här aspekten av midsommarfirandet , så länge du och dina medfirande inte använder varandras bestick.