Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold: Så blir vintern med corona

Professorn om hur coronaviruset slår mot din kropp: ”Andnöd”.
Agnes Wold svarar på frågor om coronavintern.
Foto: ADAM IHSE/TT
Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: HENRIK JANSSON

Höst och vinter med corona – en utmaning som kan kännas svår för många.

Hur tacklar vi den mörka årstiden under pandemin?

– Det är inget vi behöver tackla. Det är som det är. Vi är rika och mätta och har få andra svåra infektioner i det här landet, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

Här svarar hon på tio frågor om hur vi kan tänka kring julen, fester, träning och umgänge med släkt och vänner.

Liverapport om coronaviruset

Smittspridningen ökar både i Sverige och andra länder. Några mörka månader väntar och det är ovisst hur coronasmittan kommer att utveckla sig – just nu råder lokala restriktioner med skärpta allmänna råd i Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Östergötland, Uppsala, Halland, Jönköping, Örebro, Kronoberg och Södermanlands län.

Skärpta allmänna råden

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Källa: Krisinformation.se

Många kan känna oro över hur exempelvis julen ska bli. Hur vi ska kunna fira så riskfritt som möjligt och hålla tillräckligt avstånd runt granen och julbordet?

Och innan dess väntar höstveckorna.

Hur tycker du det känns inför en höst och vinter med corona, Agnes Wold?

– Tyvärr ökar smittan väldigt snabbt nu. Och det innebär att även inläggningar på sjukhus och på IVA ökar, och senare även dödstalen. Det är väldigt tråkigt och kom väldigt snabbt på. Detta virus är väldigt oberäkneligt. Det är uppenbart att viruset sprids mycket snabbare nu, när vi är inomhus mer.

Vad tror du vi kan vänta oss av coronasmittan i vinter?

– Tyvärr måste vi generellt dra ned kraftigt på umgänget inomhus.

Agnes Wold konstaterar att ”det är som det är” och att det gäller att härda ut. 

– Det ser ut på liknande sätt i de flesta länder i Europa, det är få som klarar sig. I de varma delarna av USA, de delstater som kallas ”Solbältes-staterna” var det i stället en mycket kraftig smittopp i juli och augusti. Troligen för att det är så varmt då så man är inomhus med luftkonditioneringen på och då sprids smittan effektivt.


Pandemin i höst och vinter – 10 frågor till Agnes Wold:

1) Jag längtar efter att gå på bio. Kan jag göra det utan risk?

”Jag gissar att det kommer att bli inskränkningar i allt fler regioner och att det inte blir på många ställen man har möjlighet att gå på bio eller teater. Om man fortfarande får gå på bio så gäller det att sitta med avstånd och köa med avstånd. Och är man 70+ är det nog bäst att låta bli tills vidare.”

2) Kan jag bjuda hem vänner på middag i vinter? Hur ska vi göra för att det ska vara så säkert som möjligt?

”Just nu är det avrådan på middagar och fester hemma. Det innebär alltid risk för smitta, om en av dem man bjuder hem råkar vara sjuk (utan att själv veta om det).”

3) Min kompis fyller 30 och ska ha party med mat och dans. Vågar jag gå på festen?

”Jag tycker inte man ska ha party med dans den här hösten. Det är ett typiskt supertillfälle för detta virus att sprida sig. För 30-åringar är sjukdomen väldigt sällan farlig, men om smittan sprider sig så kommer den förr eller senare till din mormor och morfar, på ena eller andra sättet.”

4) Jag har sprungit och tränat utomhus sedan i våras. Vågar jag gå på gymmet i vinter?

”Just nu avråder man från gym i många av landets regioner för att man ska undvika att träffa främmande människor inomhus. På de ställen där man inte aktivt avråder, kan man träna på gym, men det är viktigt att man sitter stilla och tränar i sin maskin och håller ett avstånd på ett par meter till andra. Man ska också spruta noga med desinfektionsflaskan efter sig. I de regioner där man har mycket smittspridning just nu får man vänta och träna utomhus i stället”

5) Vi brukar ha julfest med jobbet, går det att genomföra i år?

”Det låter olämpligt, tycker jag. Om det nu är en pandemi, kan det inte vara så väldigt viktigt med just en julfest på jobbet. Det är inte värt att någon i värsta fall blir mycket svårt sjuk. Det kommer flera jular.” 

6) Är det okej att åka tåg för att hälsa på vänner och/eller släkt i jul? Hur reser vi säkrast?

”Jag tror inte tåg är något särskilt riskfyllt moment, rent allmänt. Bäst är förstås om man kan hitta avgångar med lite folk, men det är nog lättare sagt än gjort i jultid. En 70-plussare ska väl helst inte vara ute på jultåg. Men det är bättre med tåg än att en äldre person åker tillsammans med yngre i en trång bil.”

7) Vad ska jag tänka på inför julen? Hur kan vi fira på ett säkert sätt, även tillsammans med äldre och personer i riskgrupp?

”Det är inte möjligt att sitta och äta och prata inomhus timme efter timme på ett säkert sätt. Om någon råkar vara smittad av coronan så innebär det risk att smittan överförs. Det är inte särskilt farligt för yngre personer, men kan vara farligt för 70+. De som är 70+ får själva bedöma vilka risker de vill ta. Naturligtvis är risken i det enskilda fallet liten, men den kan inte uteslutas. Om inte de andra personerna redan haft covid, förstås. En person som haft coronan kan anses vara immun och är inte smittsam.”

8) Kan vi åka i väg och bo på hotell någon helg eller i jul tillsammans med våra vuxna barn? Vi bor i olika rum, äter i restaurangen och umgås i gemensamma utrymmen.

”Det låter som en bättre idé än att träffas hemma. Om man ser till att hålla avstånd så är det tämligen säkert. Det som är bra är att man inte delar kök och toalett och att man beter sig på ett annat sätt när man är på hotell och restaurang än när man är hemma. Man är så van att vara nära folk hemmavid, så det kan kännas väldigt konstigt att sitta långt ifrån varandra. Man får höra vilka restriktioner som gäller i den region man bor, eller har tänkt sig att resa till, det kan ändras.”

9) Vågar vi hyra en stuga i fjällen och åka i väg med barn och barnbarn?

”Om ni är 70+ tycker jag det låter riskfyllt. Att dela hushåll i en vecka ger en väldigt god möjlighet för smittspridning. Man har visat sådan smittspridning bland folk (som inte tillhörde samma familj) som delade boende i schweiziska Alperna. Om man absolut vill åka på semester med barn och barnbarn är enda helt säkra lösningen att de sitter i karantän en vecka innan, så att de är säkert smittfria. Men det är ju inte det lättaste med jobb och skolor och sådant.”

10) Vi är ett gäng kompisar som planerar en skidresa. Kan vi åka trots corona?

”Att åka utomlands är alltid ett vågspel – det kan komma restriktioner och karantänskrav och annat, rätt vad det är. Så kan man fastna någonstans man inte tänkt sig. Säkrast att hålla sig i Sverige under en pandemi, tycker jag.”

Coronaviruset har muterat i Danmark

Sprids från minkar till människor – Karin Tegmark Wisell: ”Bra att man har ögonen på djuren”.

Se också:

Flera i TV4:s redaktion sjuka.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Kost & Kropp
Träning & Hälsa