Agnes Wold uttrycker skarp kritik mot att man plockar bort mjukplasterna. Foto: Robin AronAgnes Wold uttrycker skarp kritik mot att man plockar bort mjukplasterna. Foto: Robin Aron
Agnes Wold uttrycker skarp kritik mot att man plockar bort mjukplasterna.  Foto: Robin Aron
De värmländska förskolorna är i full gång med att rensa ut mjukplaster. OBS, bilden är en genrebild. Foto: Henrik JanssonDe värmländska förskolorna är i full gång med att rensa ut mjukplaster. OBS, bilden är en genrebild. Foto: Henrik Jansson
De värmländska förskolorna är i full gång med att rensa ut mjukplaster. OBS, bilden är en genrebild.  Foto: Henrik Jansson
Agnes Wold. Foto: Robin AronAgnes Wold. Foto: Robin Aron
Agnes Wold. Foto: Robin Aron

Agnes Wold rasar mot förskolors plastpanik

Publicerad

Överläkaren Agnes Wold har ilsknat till rejält på förskolorna.

– Nu har man slösat bort hundratusentals miljoner och skrämt upp föräldrar och barn i onödan, säger hon.

Anledningen - förskolorna i Värmland är i full gång med att rensa ut mjukplaster.

Karlstads kommun har rensat bort 40 kubikmeter plastleksaker från sina förskolor. I samma veva byttes runt 20 000 tallrikar ut och tusentals madrasser står på tur, rapporterar NWT.

Bakgrunden är att minska risken för att barnen exponeras för farliga ämnen.

Förskolornas agerade har fått överläkaren Agnes Wold att ilska till. Hon menar att det inte finns några indikationer på att barnen utsätts för några ämnen i doser som ligger över gränsvärdet.

– Alltså att det skulle finnas något farligt i vanliga muggar, tallrikar, dockor och madrasser, säger Agnes Wold vars titel är överläkare och professor i klinisk bakteriologi, med särskild inriktning mot normalflora, vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

 

 

Wold: "Slösat bort hundratals miljoner"

Agnes Wold hänvisar bland annat till ny forskning och uppger att man inte hittat några samband mellan exponering för vanliga vardagskemikalier och negativa effekter på mäns reproduktion, som testikelcancer och missbildningar.

Hon riktar även en känga till politikerna och uppmanar dem att vara mer kritiska.

– Nu har man slösat bort hundratals miljoner och skrämt upp föräldrar och barn helt i onödan, säger hon.

Studie om hormonstörande ämnen

Bakgrunden till att rensa bort plasten är bland annat Selmastudien som genomfördes på Karlstads universitet där forskarna tittade på om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet har betydelse för utveckling av kroniska sjukdomar senare. Prover på gravida kvinnor visade att spår av flera hormonstörande ämnen kunde hittas i urin eller blod hos kvinnorna.

I en intervju med NWT uttalar sig Wold:

– Lägg genast ner denna plasthysteri! Det ska inte läggas en enda krona till på det. Och inte en enda förälder till ska skrämmas upp. Bornehag och Naturskyddsföreningen kan ingenting om det här. Fruktansvärt.

Studiens projektledare Carl-Gustaf Bornehag, forskare i folkhälsovetenskap, har inte mycket till övers för Agnes Wolds åsikter.

– Det här är inte inom hennes expertområde, hon uttalar sig om vad som helst. Det är omöjligt att bemöta på det viset, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Han poängterar att hans roll som forskare är att forska på kemikalierna och dess påverkan, och att det bara är en del i den globala forskningen i ämnet.

Carl-Gustaf Bornehag: "Häpnadsväckande"

Carl-Gustaf Bornehag lyfter flera kemikalier som nu fasas ut eftersom de finns i vanliga produkter i barns och gravida kvinnors miljö.

– Finns de i de här vanliga produkterna som barn slickar på, leker med, golvmattor där man vistas och leker får man de här ämnena i sig, säger han.

Bilden om vilka konsekvenser det ger är inte helt klarlagd.

– Bilden är på intet sätt entydig enkel, det är ett svårt område men att på det här raljerande sättet säga att det här inte överhuvudtagen existerar är häpnadsväckande, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER