Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold rasar mot förskolors plastpanik

Agnes Wold uttrycker skarp kritik mot att man plockar bort mjukplasterna.
Foto: Robin Aron
De värmländska förskolorna är i full gång med att rensa ut mjukplaster. OBS, bilden är en genrebild.
Foto: Henrik Jansson
Agnes Wold.
Foto: Robin Aron

Överläkaren Agnes Wold har ilsknat till rejält på förskolorna.

– Nu har man slösat bort hundratusentals miljoner och skrämt upp föräldrar och barn i onödan, säger hon.

Anledningen - förskolorna i Värmland är i full gång med att rensa ut mjukplaster.

Karlstads kommun har rensat bort 40 kubikmeter plastleksaker från sina förskolor. I samma veva byttes runt 20 000 tallrikar ut och tusentals madrasser står på tur, rapporterar NWT.

Bakgrunden är att minska risken för att barnen exponeras för farliga ämnen.

Förskolornas agerade har fått överläkaren Agnes Wold att ilska till. Hon menar att det inte finns några indikationer på att barnen utsätts för några ämnen i doser som ligger över gränsvärdet.

– Alltså att det skulle finnas något farligt i vanliga muggar, tallrikar, dockor och madrasser, säger Agnes Wold vars titel är överläkare och professor i klinisk bakteriologi, med särskild inriktning mot normalflora, vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.Wold: "Slösat bort hundratals miljoner"

Agnes Wold hänvisar bland annat till ny forskning och uppger att man inte hittat några samband mellan exponering för vanliga vardagskemikalier och negativa effekter på mäns reproduktion, som testikelcancer och missbildningar.

Hon riktar även en känga till politikerna och uppmanar dem att vara mer kritiska.

– Nu har man slösat bort hundratals miljoner och skrämt upp föräldrar och barn helt i onödan, säger hon.

Studie om hormonstörande ämnen

Bakgrunden till att rensa bort plasten är bland annat Selmastudien som genomfördes på Karlstads universitet där forskarna tittade på om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet har betydelse för utveckling av kroniska sjukdomar senare. Prover på gravida kvinnor visade att spår av flera hormonstörande ämnen kunde hittas i urin eller blod hos kvinnorna.

I en intervju med NWT uttalar sig Wold:

– Lägg genast ner denna plasthysteri! Det ska inte läggas en enda krona till på det. Och inte en enda förälder till ska skrämmas upp. Bornehag och Naturskyddsföreningen kan ingenting om det här. Fruktansvärt.

Studiens projektledare Carl-Gustaf Bornehag, forskare i folkhälsovetenskap, har inte mycket till övers för Agnes Wolds åsikter.

– Det här är inte inom hennes expertområde, hon uttalar sig om vad som helst. Det är omöjligt att bemöta på det viset, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Han poängterar att hans roll som forskare är att forska på kemikalierna och dess påverkan, och att det bara är en del i den globala forskningen i ämnet.

Carl-Gustaf Bornehag: "Häpnadsväckande"

Carl-Gustaf Bornehag lyfter flera kemikalier som nu fasas ut eftersom de finns i vanliga produkter i barns och gravida kvinnors miljö.

– Finns de i de här vanliga produkterna som barn slickar på, leker med, golvmattor där man vistas och leker får man de här ämnena i sig, säger han.

Bilden om vilka konsekvenser det ger är inte helt klarlagd.

– Bilden är på intet sätt entydig enkel, det är ett svårt område men att på det här raljerande sättet säga att det här inte överhuvudtagen existerar är häpnadsväckande, säger Carl-Gustaf Bornehag.