Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold om risken för smitta på Liseberg

Agnes Wold förstår att Kolmården får ha öppet då risken för trängsel är betydligt mindre där.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisebergs vd berättar att en sommar brukar generera 800 miljoner kronor.
Foto: Pressbild / LISEBERG

Liseberg får inte öppna i sommar på grund av coronaviruset. 

Men smittorisken bordet inte vara något problem, det menar Agnes Wold.

– När man sitter i sina vagnar som åker runt händer det inte så mycket, säger professorn till Göteborgs-Posten.

För första gången någonsin kommer Liseberg att vara stängt under en hel sommar, därför att tivolin inte får något undantag från förbudet mot folksamlingar på över 50 personer. Men enligt Anges Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, borde inte ett besök på nöjesfältet innebära ett smittskyddsproblem. Även om hon har förståelse för att det kommer vara stängt. 

– Det borde kunna ordnas så att det är lite säkrare i alla fall. När man sitter i vagnarna som åker runt händer det inte så mycket, utan det är mer vid köandet. Men de har massor av vakter som borde kunna kontrollera det. Men det är väl det att det är en lag som är problemet, det är svårt att ändra, säger hon till Göteborgs-Posten. 

Att stå vid chokladhjulet är som att hänga i baren

Agnes Wold menar att just åkattraktionerna i sig inte är ett problem. Där det kan uppstå problem är exempelvis vid chokladhjulet eller i kön till en karusell. 

– Risken är när man står i köer eller vid chokladhjulet, det är ju som att hänga i en bar, säger professorn till tidningen. 

Att Liseberg tvingas hålla stängt hela sommaren drabbar främst barnen. Agnes Wold anser att man får försöka förklara för barnen att det är en lag som gör att man inte kan besöka nöjesfältet. 

– Står det uttryckligen tivoli är det lite samma som att man inte kan visa bio för 150 personer, trots att det nog inte är så farligt. Det är en lag och det är inte så lätt att ändra, säger hon till GP.