Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold om de nerkylda vaccindoserna: ”Ta hit dem!”

Anges Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar att pandemilagen inte kommer ha någon större effekt på smittspridningen.
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har svårt att förstå Läkemedelsverkets beslut.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

De doser av Modernas coronavaccin som transporterats för kallt, och som inte redan använts, ska kasseras. Det har Läkemedelsverket meddelat.

Men det är ett besked som irriterar läkaren och bakteriologen Agnes Wold. 

– Ta hit dem för fan! Jag gråter blod om de kasseras, säger hon i en kommentar till Hallands Nyheter.

På fredagen uppdagades det att 2.100 doser av Modernas vaccin har transporterats för kallt, under den rekommenderade gränsen på 40 minusgrader, till fem regioner. 

De berörda regionerna är Värmland, Östergötland, Dalarna, Gävleborg och Halland, där de tre senare beslutade att stoppa vaccineringen.

Vaccinet har dock inte tagit skada av den låga temperaturen, uppger Läkemedelsverket, och de 1 000 som redan har använts behöver inte tas om.

Däremot slår myndigheten fast att de resterande doserna ska kasseras, då gummimembranet som täcker vaccinampullerna kan ha tagit skada. Det uppger HN.

Över tusen doser av Modernas vaccin ska kasseras, efter att de transporterats för kallt till fem regioner.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Agnes Wold: Kylan inget problem

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har dock svårt att förstå myndighetens bedömning. På fredagen skrev hon på Twitter:

”Jag tar gärna de doser av Modernas vaccin som var förvarat lite för kallt. Jag har massor av kompisar och arbetskamrater som kan uppoffra oss och vara med och ta hand om resterna efter kylskåpsrensningen.”

https://twitter.com/AgnesWold/status/1352659139638517760

Lite senare skrev hon:

”Vi som fryser ned mikrober (och DNA) hela dagarna vet att allting klarar sig bättre i en frys som är -60 grader än en som är -40 grader. Att kassera doser för att de legat i -60 i stället för -40 är inte så smart.”

”Ta hit dem för fan!”

Skulle hon själv kunna tänka sig att bli vaccinerad med de aktuella doserna? Agnes Wold får frågan av Hallands Nyheter på lördagen.

– Ja, ta hit dem för fan! Jag kan nog göra av med 1 000 doser i varje fall, jag känner många som går och längtar efter vaccinet. Jag gråter blod om de kasseras, säger hon till tidningen.

Att gummimembranet som täcker ampullerna, enligt Läkemedelsverket, kan ha tagit skada bekommer henne inte heller.

– Jag är övertygad om att doserna går att använda. Ta hit dem bara, jag kan nog ordna någon transport också, säger hon till HN.

Agnes Wold: Här är de tydligaste corona-symtomen

Wold om andnöd som coronasymtom: ”Det kommer ofta när man tror sig hålla på att bli bättre”.

Agnes Wold blev årets göteborgare 

Vanligtvis firas vinnare på nordstan med folkfest och scenprogram. Under torsdagen fick Agnes Wold ta emot priset i en mer coronasäker miljö i Sveriges Radios lokaler.